ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Спад на свободните индустриални площи и на новите проекти

каска строеж проект ремонт

Последното тримесечие на 2022 г. отчете значителен спад на общия обем свободни логистични площи в столицата, като делът на незаетите пространства спадна под 1 процент от общото предлагане. Наетите площи и завършените за собствено ползване в София за периода възлиза на 104 000 кв. метра. Това показват данните за четвъртото тримесечие на миналата година на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton.

От една страна, активността на търговските и логистични компании и нарастващото усвояване доведе до изчерпване на незаетите площи. От друга, тази тенденция е продиктувана и от бързо покачилите се строителни разходи, които ограничиха активността на предприемачите и предлагането в сегмента под наем.

“Изминалата година може да бъде определена като сходна на 2021 г. по отношение на активността на пазара. Наблюдаваме структурни промени при веригите на доставка и силно развитие на електронната търговия. Това доведе до засилено търсене на площи за складиране и бе основен двигател за растеж на сектора”, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални и логистични площи” в Cushman&Wakefield Forton.

През последното тримесечие бяха завършени два нови обекта с обща площ 13 000 кв. метра. Към края на годината общо 319 898 кв. м логистични, складови и производствени площи са в строеж, като около 40 процента от пазара са проекти за отдаване под наем. Все повече наематели разчитат на т.нар. строителство по поръчка, което отговарят на техните индивидуални нужди и изисквания, отбелязват анализаторите.

Есента на 2022 г. регистрира продължаващо увеличение на наемните нива в резултат на несигурната икономическа обстановка и покачващите се строителни и оперативни разходи. Първокласните логистични площи над 10 000 кв. м в София се отдават на цена 4.75 евро/кв. м, а наемите на малките и средни помещения се увеличиха до 5 евро/кв. м през четвъртото тримесечие от 4.6 евро/кв. м между юли и септември.

Търговски площи

Изминалата 2022 г. беше белязана от изключително бързото развитие на сегмента, особено при ритейл парковете. Фактори като нарастването на приходите и възстановяването на посещаемостта на търговските центрове допринесоха за възвръщането на сегмента на нивата отпреди кризата. През годината бяха открити над 100 000 кв. м нови ритейл паркове, което е почти три пъти над площите, открити през 2021 година. Към този момент опериращите ритейл паркове у нас възлиза на малко над 300 000 кв. метра.

Търговските центрове не отчитат особено раздвижване, като тези в София регистрират лек спад на незаетите площи в рамките на последното тримесечие – до 5.6 процента.

“Продължаваме да наблюдаваме активно разрастване на дискаунт веригите в цялата страна. През годината на пазара навлязоха и нови брандове в сегмента на бюджетния или среден клас дрехи и обувки, основно такива с присъствие или текуща експанзия в региона”, отбелязва Красимир Петров, мениджър Управление на имоти и активи в Cushman&Wakefield Forton.

И в този сегмент наемните нива отбелязват умерен ръст, като наемите в търговските центрове се запазват стабилни – 35 евро/кв. м, с тенденция за леко увеличение през първото тримесечие на 2023 година. Наемите на магазини, разположени на централни търговски улици, както и тези в ритейл парковете, нараснаха с 5 процента, отразявайки инфлацията и свързаното с нея увеличение на разходите на наемодателите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *