ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Токио хвана пазарите неподготвени


“Бенк ъф Джъпен” разклати пазарите с неочакваната ревизия на политиката си за контрол на кривата на доходността на японските държавни облигации. Това е сигнал, че и последната крепост на почти нулевите лихвени проценти прави стъпка към нормализиране на паричните условия. Японският правителствен дълг и щатските ДЦК поевтиняха в тандем, а цената на японската йена скочи след като на 20 декември японската централна банка повиши тавана на доходността на базовите държавни облигации на страната от досегашните 0.25% на 0.5 процента. Акциите на японските компании и фючърсните контракти на американските книжа потънаха, тъй като почти всички анкетирани икономисти очакваха “Бенк ъф Джъпен” да не прави промени на паричната си политика.

Пазарната реакция на 20 декември може да е само началото на краха. Япония е най-едрият световен кредитор и затягането на финансовата дисциплина може да доведе до вълна от капитали, които се завръщат у дома, качвайки кредитните разходи в глобален мащаб. “Ю Би Ес груп” очаква инвеститорите да закрият позициите си в облигации в САЩ, Австралия и Франция, а цените на акциите на компаниите на развития свят да се понижат. По оценка на анализатори, ако парите се завърнат в Япония, местните инвеститори ще бъдат принудени да увеличат застраховките на доларовите си позиции, което, на свой ред, ще засили йената и ще стане предпоставка за по-нататъшен ръст на японските пари.

Доходността на базовите десетгодишни японски облигации скочи с 21 базови пункта – до 0.46%, непосредствено след решението на японските централни банкери, след което отстъпи до 0.39 процента. Борсата пък за кратко прекрати търговията на фючърсни контракти на дългови книжа след като срива на котировките (бел. ред. – доходността и цената на облигациите се променят в противоположни посоки) задейства ценовия праг за спиране на сделките.

Японската йена поскъпна с почти 3% – до 133.11 йени за един щ. долар, а базовият японски борсов индекс NIKKEI 225 Average загуби 3% от пазарната си оценка. В късната следобедна търговия на 20 декември японската валута отслабна до 132.70 йени за един долар.

Някои анализатори обаче смятат, че пазарната реакция е неоправдана, защото решението на “Бенк ъф Джъпен” по-скоро цели да подобри функционирането на пазара на облигации и не е затягане на паричната политика. Корекцията последва повишението на базовата японска инфлация до най-високото за последните четири десетилетия ниво и мотивира редуцирането на стимулите на централната банка. Спекулациите за обрат разлюляха пазарите на 19 декември след публикация на “Киодо”, че японският премиер Фумио Кишида планира да ревизира споразумението с японските централни банкери за целева годишна инфлация от 2 процента.

Анализатори сравняват пазарната реакция след решението на шефа на “Бенк ъф Джъпен” Харухико Курода за разширяване на търговския диапазон на доходността на десетгодишните японски държавни дългови книжа от 20 декември на трусовете отпреди 33 години. Тогава централната банка, недоволна от курса долар/йена, изненада с лихвен ръст от 25 базови пункта – до 4.5%, точно на Коледа – интересна склонност на “Бенк ъф Джъпен” да сюрпризира пазарите и паричен инструмент, характерен за коренно различната философия на институцията. Досега най-големият шок, причинен от японската централна банка през последните години, вероятно е в резултат на решението й от 31 октомври 2014-а да разшири програмата си за разхлабване на паричната политика.

Курода трябва да се оттегли от кормилото на японската централна банка през април 2023-а когато изтича втория му мандат и пазарите очакват да оценят успеха на десетилетния му експеримент на свръхниски лихвени проценти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *