ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Турският внос на швейцарско злато е най-висок от поне 11 години

Турция е внесла през януари най-много злато от Швейцария от поне 2012-а насам. Основният мотив за ръста е препускащата инфлация, която стимулира търсенето на скъпоценния метал. 58.3 тона злато на стойност 3.3 млрд. шв. франка (3.6 млрд. щ. долара) са били превозени до южната ни съседка, по данни на швейцарските митнически власти, публикувани на 21 февруари – най-високото месечно количество от януари 2012-а.

Впечатляващото число, представляващо 42% от общия швейцарски златен износ, е резултат от активните покупки на жълтия метал след като потребителските цени в Турция нараснаха с 85% през миналата година.

Анкара вече взема мерки да ограничи вноса на злато след разрушителните земетресения, отнели живота на десетки хиляди турци. Банките пък са били инструктирани да определят минимални по-широки спредове за продажбите на метала на местни купувачи в опит да ограничат търсенето.

Чуждестранните златни покупки са сериозно бреме за турските външни финанси през последните месеци, защото оказват силен натиск върху борещата се за оцеляване турска лира. Златните количества, влезли на турска територия, са влошили дефицита по текущата сметка на страната, който е скочил до 48.8 млрд. щ. долара през миналата година.

Швейцария, която е най-големият център за обработка и за транзит на злато в света, е доставила на Турция 188 тона от скъпоценния метал за 10.1 млрд. шв. франка през 2022-а срещу едва 11 тона през 2021-а. Централната банка на страната е била най-едрият купувач на скъпоценния метал сред публичните институции през миналата година когато е добавила 148 тона злато към резервите си.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *