ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Чешката PPF Real Estate продава търговски център в Санкт Петербург

бизнес

Чешката инвестиционна компания PPF Real Estate, част от PPF Group на милиардера Петр Келнер, ще продаде търговско-развлекателния център Nevsky Center с площ от 91 000 кв. м в Санкт Петербург. За това пише вестник “Ведомости”.

Според консултанти, които са работили по проекта, потенциалният купувач на актива може да бъде свързан с фирмата Aptekarsky, която притежава търговските и развлекателни комплекси в Санкт Петербург – Vladimirsky Passage, Avenue и Cosmos. Събеседниците на вестника са посочили, че сделката вече е одобрена, но все още не е приключила.

Пазарни експерти изчислиха, че търговският център може да струва около 7.8 милиарда рубли. Въпреки това, поради някои обстоятелства, продавачът може да предостави отстъпка до 20 процента.

Чешката PPF Real Estate е един от най-големите чуждестранни инвеститори в руски недвижими имоти. В края на 2022 г. компанията се класира на 13-то място сред собствениците на имоти под наем с приходи от наем от 155 милиона долара.

PPF Group е международна диверсифицирана финансово-инвестиционна група, основана през 1991 г. в Чехия. Тя има проекти в различни сектори, включително банкови и финансови услуги, телекомуникации, медии, биотехнологии, недвижими имоти и индустрия. Географският обхват на PPF Group обхваща Европа, Северна Америка и Азия. В момента групата е активна в Чехия, Словакия, Сърбия, Унгария, Швейцария, Украйна, Турция, Холандия, България, Хърватия, Полша, Румъния, Словения, Казахстан, Финландия, Германия, Индия, Индонезия, Виетнам, Филипините, Китай, Франция, Обединеното кралство и САЩ.

PPF Group, с регистрация в Амстердам, е основана от Петр Келнер, чийто дял от 98.93% преминава към съпругата му Рената и семейството им след смъртта му в хеликоптерна катастрофа през март 2021 година. Според списание Forbes Келнер е най-богатият чех. Другите двама акционери на PPF Group са чехът Ladislav Bartoníček и Jean-Pascal Duvieusart, всеки от които притежава по 0.535 процента дял. В момента Ладислав Бартоничек заема поста главен изпълнителен директор на инвестиционната компания PPF Group.

Към края на 2021 г. активите на PPF Group са оценени на стойност 42.2 милиарда евро.

Припомняме, че в края на юли 2018 г. Европейската комисия официално одобри придобиването на норвежкия телеком Telenor Group в България, Унгария, Сърбия и Черна гора. Общата сума по транзакцията бе 2.8 млрд. евро, като според договора българското звено се оценява на 810 млн. евро.

У нас PPF Group е собственик на телеком оператора “Йетел” (бившия “Теленор”) и отделилата се от него фирма CETIN, както и на bTV Media Group. 

В началото на февруари анализаторите от консултантската компания NF Group съобщиха, че обемът на инвестициите в руски търговски имоти през миналата година е достигнал исторически рекорд от 487.2 милиарда рубли. Според експерти след февруари 2022 г. на пазара са се появили активи на чуждестранни компании, които преди това не са били достъпни за покупка. В същото време състоянието на определени сегменти се оказа на високо ниво и темповете на строителство практически не намаляха.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *