ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Шефът на ОПЕК прикани към реализъм и прагматизъм

петрол

Генералният секретар на ОПЕК – Хайтам ал-Гайс – призова държавите да инвестират много повече в петрол, за да задоволят бъдещите енергийни нужди на населението на планетата и заяви, че климатичните политики трябва да са по “балансирани и справедливи”.

“Задължително е всички страни, участващи в продължаващите обсъждания на климата, да спрат за момент и да погледнат голямата картина”, подчерта Ал-Гайс в изказването си на енергийна конференция в Кайро на 12 февруари. Той допълни, че страните “трябва да работят за енергиен преход, който е дисциплиниран, равнопоставен и помага за гарантиране на енергийната сигурност на всички”.

Коментарите на шефа на ОПЕК се появяват в условията на острия завой на някои западни правителства и компании към зелена енерги и отказ от изкопаеми горива. Цените на суровия петрол, природния газ и въглищата скочиха след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022-а и изведоха енергийната сигурност на първо място в дневния ред на мнозинството световни лидери.

В речта си на годишното обръщение към нацията на 7 февруари американският президент Джо Байдън каза, че “Съадинените щати ще се нуждаят от петрол поне още едно десетилетие”. В Европа “Шел” възнамерява да спре да качва разходите за възобновяеми енергийни източници, а “Бритиш петролиъм” забавя планираните редукции на производството на черно злато и природен газ.

Ал-Гайс посочва, че петролният бранш е “изтормозен от няколко години на хроничен недостиг на инвестиции”. И ще му трябват по 500 млрд. щ. долара средно на година до 2045-а.

Обединените арабски емирства, които ще са домакин на срещата на върха за климата COP28 в края на 2023-а ще “послужат като свежа възможност за проучване на равнопоставени, устойчиви и консенсусни решения за промяната на климата”, посочва още генералният секретар на ОПЕК, който е бивш представител на Кувейт в картела.

ОАЕ, които също са част от ОПЕК, са определили Султан Ал Джабер – шефа на националната петролна и газова компания Adnoc, за председател на климатичния форум, което буди известни противоречия. Позицията на Ал Джабер е, че производителите на въглеводороди трябва да бъдат в челните редици на климатичните преговори, ако светът ще прави преход към по-чиста енергия, като същевременно гарантират, че цените на горивата ще останат приемливи.

Ал Гайс посочва за пореден път, че ОПЕК и партньорите на организацията от 23-членния алианс ОПЕК+, ръководен от Саудитска Арабия и Русия, са решени да поддържат стабилността на петролния пазар. Рияд и другите членове на картела едва ли ще отговорят на обявеното на 10 февруари намерение на Москва за орязване на доставките с 500 хил. барела дневно през март в отговор на западните санкции. Въпреки че подобно решение се очакваше отдавна, черното злато поскъпна.

Петролът сорт “Брент” приключи седмицата с печалба от 8.1% и “затвори” на 86.90 щ. долара за барел на фючърсните контракти с доставка през април. В сутрешните часове на 13 февруари котировките на горивото паднаха до 85.56 долара за барел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *