ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Европа да се готви за скъп газ поне до 2030-а

Европейските енергийни гиганти предупреждават за дълъг период на високи цени на природния газ, което задушава надеждите за сериозно по-нататъшно поевтиняване на суровината след като мекото време и високите складови запаси помогнаха на Стария континент да преживее без особени затруднения най-студените зимни месеци.

Котировките на синьото гориво са паднали с около 80% от върховите си равнища през миналото лято, но се задържат по-високи от формираните в исторически план средни стойности. Експерти на “Шел” очакват ценовите колебания да останат високи в краткосрочен период. А “Репсол” се опасява, че високите цени могат да се окажат от структурно значение заради затруднения за производството.

“Потребителите могат да усетят известно облекчение предвид последните понижения на цените, но е ясно, че някои ще продължат да се нуждаят от помощ”, коментира главният изпълнителен директор на “Сентрика” – Крис О’Ший.

По-ниските газови котировки през последните месеци осигуриха глътка въздух на крайните потребители и на политиците, защото отслабиха опасенията за доставките, както и за рекордните инфлационни равнища. Меката зима понижи потреблението на гориво за отопление, а големите количества втечнен природен газ помогнаха на купувачите да заменят руската суровина. Финансовите отчети на компаниите, публикувани тази седмица обаче загатват, че условията от 2022-а може да не се повторят през тази година.

Европа все още е застрашена от перспективата за периодичен недостиг на синьо гориво през 2023-а, освен ако не ограничи още повече потреблението, предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ) в доклад от 15 февруари. Главният изпълнителен директор на организацията Фатих Бирол отбелязва, че газовите пазари са “в по-добра форма отколкото се очакваше преди година”, но “на практика, предстоящата зима 2023-2024-а вероятно ще е истинският тест”.

Според синоптичните прогнози Северозападна Европа ще приключи февруари с по-студено време, защото се очаква спад на температурите до края на идната седмица. Това може да доведе до ползването на по-значителни количества газ, но пазарните играчи не показват особени тревоги от евентуален спазъм до края на зимата. Което се доказва от базовите европейски газови контракти, които поевтиняха с 3.5% на 16 февруа – до 53 евро за мегаватчас в Амсердам.

С поглед в бъдещето, “Шел” посочва в своята оценка за перспективата на втечнения газ, че потреблението на суровината в Европа ще надхвърля все повече предлагането до 2030-а. Експертите на енергийния гигант очакват растящите нужди на Стария континент да нажежат конкуренцията с Азия за ограничените нови доставки през идните две години, което може да доминира търговията с втечнен газ за продължителен период от време.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *