ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Бахамите и две британски отвъдморски територии са данъчни “убежища”

Пари

Бахамите, Ангила и островите Търкс и Кайкос влизат в актуализирания европейски списък на данъчните "убежища". Решението за това е на финансовите министри на Европейския съюз.

Те допълват редичката от други девет юрисдикции, които вече са в списъка – Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Тринидад и Тобаго, американските Вирджински острови и Вануату.

"Справедливото данъчно облагане е от полза за всички нас. Именно затова ЕС и международни му партньори споделят общ интерес в борбата с избягването на данъци", коментира чешкият финансов министър Збинек Станюра. Тези 12 юрисдикции трябва да предприемат реформи, за да бъдат извадени от черния списък.

Островите Търкс и Кайкос влизат в списъка за първи път. Бахамите са били в него през 2018 г., а Ангила – през 2020-а.

Европейският списък на "юрисдикциите, които не оказват сътрудничество с данъчни цели" е създаден през 2017 г. и се обновява на всеки шест месеца.

Тези места осигуряват на бизнесмени и компании възможност да държат пари далеч от погледа на данъчните органи в своите страни. Или, за да избюгнат облагане на доходите си или пък по някакви други причини. 

Бахамските острови (Commonwealth of the Bahamas), официално Дружество Бахамски острови, са островна държава в Карибския регион. Архипелагът, в който са включени Бахамските острови и островите Търкс и Кайкос, също се нарича Бахамски острови. От 10 юли 1973 г. Бахама получава независимост. Страната влиза в състава на Британската общност. Държавен глава е кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор. Основен отрасъл е туризмът. Добре развит е банковият сектор – действат над 400 клона на чуждестранни банки. 

Търкс и Кайкос или Търкс и Кейкос (Turks and Caicos Islands) e задморска територия на Великобритания, за която Обединеното кралство е запазило пълномощията си по въпросите на отбраната и международните отношения.

Ангила (на английски: Anguilla – Ангуила; на испански: Anguila – Ангила; също Ангиля) е остров в източната част на Карибско море и самоуправляваща се задморска територия на Великобритания. Ангила е част от Малките Антили. Територията ѝ се състои от главния остров Ангила, дълъг около 26 км и широк 4.8 км в най-широката си част, заедно с много по-малки острови и ридове без постоянно население. Основните индустрии са туризъм, офшорно банкиране, застраховане и риболов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *