ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

“БНП Париба” е кандидат за ръката на “АБН АМРО банк”

банки

Френската "БНП Париба" проявява интерес към потенциалното поглъщане на кредитора за потребителски заеми на Нидерландия – "АБН АМРО банк", който бе одържавен след последната световна финансова криза от 2008-а, твърдят добре информирани източници. Най-голямата френска банкова група е провела неотдавна среща с холандското правителство, на която е обсъдила намеренията си за сделка, допълват пожелалите анонимност лица. "БНП Париба" е привлечена от потребителските и корпоративни услуги на нидераландския кредитор и от възможността да разшири присъствието си в Северна Европа. 

Котировките на акциите на "АБН АМРО" скочиха с цели 18.4% след новината и впоследствие се търгуваха с 12% по-скъпо – по 11.55 евро всяка, в обедните часове на 17 юни местно време в Амстердам. Ръстът на банковите книжа стопи част от натрупаната от началото на годината загуба от 20% до около 10% и формира пазарна капитализация на компанията в размер на 10.9 млрд. евро. 

Кабинетът на Нидерландия засега не проучва сериозно интереса на французите и предварителните контакти не са напреднали до по-детайлни преговори, твърдят запознатите с темата източници. Те допълват, че държавата може да предпочете да продаде още акции на пазара, което би позволило да набере средства и същевременно да съхрани известен контрол върху "АБН АМРО". 

Трансграничните банкови обединения са доста редки през последното десетилетие, защото отрицателните лихвени проценти подяждат финансовите резултати, а банковите мениджъри изчакват напредък по банковия съюз на еврозоната. Последният тласък на отдавна буксуващите разговори за единен банков пазар и растящите лихви повишават вероятността за съживяване на сделките, въпреки че изникват нови пречки, включително потенциална рецесия в Европа. 

Едно от добре информираните лица е казало на репортери на агенция "Блумбърг", че и други банки са изразили интерес към "АБН АМРО" пред правителството на Нидерландия. 

"БНП Париба", която е най-голямата и с най-висока пазарна оценка банка на еврозоната, ще набере допълнителен капитал за евентуалната покупка от договорената продажба на американския си бизнес за дребни банкови услуги "Бенк ъф дъ уест" на канадската "Бенк ъф Монреал" за 16 млрд. щ. долара в брой. Сделката трябва да приключи до края на годината. Мениджърите на френската група са обещали да изкупят обратно за акционерите си акции за 4 млрд. евро, а останалите пари да използват за разширяване на банковата дейност.

Амстердам спаси затъналата в дългове в резултат на финансовата криза от 2008-а "АБН АМРО" с цената на почти 22 млрд. евро държавни средства. Впоследствие правителството продаде на борсата част от дела си в компанията през 2015-а, но все още е неин мажоритарен собственик. Под управлението на държавата "АБН АМРО" се преобрази от една от най-големите световни банки в потребителски кредитор, с дейност основно на територията на Нидерландия.   

Възможностите на френската банкова група за по-едри покупки нараснаха през миналия месец когато глобалните регулатори се съгласиха транграничните вложения в рамките на блока на еврото да се смятат за локални, което носи по-малък риск. Всякакви планове на французите да погълнат "АБН АМРО" обаче може да се натъкнат на политическа съпротива в Нидерландия, особено след турбулентния брак между "Ер Франс" и "Ка Ел Ем". Париж и Амстердам и мениджърите на двата авиопревозвача често са на противоположни мнения от сливането си през 2004-а.  

Холанският кабинет вероятно ще е и особено чувствителен към преместването на банковата централа след като през миналата година "Шел" премахна от името си "Роял Дъч", прехвърли данъчната си регистрация във Великобритания и премести висшия мениджмънт от Хага в Лондон. "Юнилевър" също прекрати "двойното си гражданство" през 2020-а и остави само централата си на Острова. 

Апетитите към "АБН АМРО" не са от днес. През 2016-а "Нордеа банк" разговаря с нидерландските власти за евентуално сливане с кредитора, но получи отказ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *