ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

България е на първо място по ръст на заплатите в ЕС

пари

Испания е на предпоследно място в ЕС по ръст на заплатите до октомври месец през настоящата година, показва доклад на ЕК за макроикономическите прогнози. След нея се нарежда само Словения, а на първо място е България, предаде БНР.

На първо място по ръст на възнагражденията е България с 15.4 %, следвана от Унгария с 14.5%. По средата остават Франция и Германия. Средния ръст в Еврозоната е 4.2 на 100, при 4.6 % в целия ЕС.

В Испания през октомври е регистрирана инфлация от 8.8 %, което означава, че тя изпреварва повече от три пъти темпото на увеличение на заплатите. Според доклада в Испания увеличението на заплатите е 2.6 % като след нея се нарежда Словения с 2.2 на 100.

Докладът на ЕК прогнозира, че през 2023 година цените ще започнат да падат, а възнагражденията да се вдигат, особено на базата на ниското ниво на безработица в Еврозоната, въпреки състоянието на икономиката.

За Испания прогнозираният ръст на заплатите е 4.9 % през 2023 година и 2.7 на 100 през 2024-та, когато вече ще надхвърли инфлацията. На фона на неяснотата кога испанците ще възстановят покупателната си способност от преди пандемията, преговорите между правителството, работодателите и синдикатите за увеличение на работните заплати остават в застой.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *