ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Carlsberg планира да продаде бизнеса си в Русия до средата на 2023-та

бира

Датският пивоварен концерн Carlsberg, който притежава LLC Baltika Brewing Company в Русия, ще договори продажбата на своята част от бизнеса до средата на годината. Това се отчита във финансовия отчет на компанията за миналата година.

Отбелязва се, че Carlsberg вече избира потенциални купувачи, като компанията е определила условията за участие в търга. Офертите трябва бъдат подадени през първото тримесечие. От Carlsberg се надяваха, че ще успеят да предложат правилното и точно решение както за клиента, така и за служителите на компанията.

Още на 17 август миналата година Carlsberg оцени загубите от напускането на руския пазар през първото полугодие на 2022 г. в размер на 630 млн. долара. Но между януари и юни тогава, въпреки напускането на руския пазар, продажбите на бира на компанията са нараснали до 35.4 милиарда крони (4.84 милиарда долара). В същото време за същия период на 2021 г. продажбите са били на ниво от 28.7 милиарда крони (3.93 милиарда долара).

Ръст на средната цена на най-търсения модел се наблюдава и в категорията лидер в класацията – смартфоните. През миналата година е отчетено повишение от 21 на сто и най-популярният модел струваше 1850-1900 лева, докато година по-рано се намираше за 1500-1550 лева. Това показва новото издание на популярната класация „Топ 10 на изплащане“ за 2022 г. от „БНП Париба Лични Финанси, България“.

Вестник „Комерсант“, позовавайки се на свои източници в бирената индустрия, написа тогава, че Carlsberg Group може да продаде Baltika на своя конкурент AB InBev Efes. Тогава експертите посочиха, че сделката може да бъде договорена, ако Федералната антимонополна служба (FAS) установи, че обединената нова компания, дори и с господстващо положение, няма да има пазарна доминация над конкурентите си.

Датската пивоварна компания Carlsberg произвежда марки като Carlsberg, Kronenbourg, Holsten, Tuborg, и е собственик на заводите Baltika в Русия.

Carlsberg Group е международна компания с дълбоки корени и у нас.

Историята на „Карлсберг България“ започва в далечната 1882 година, когато в Шумен пристига чешкият майстор пивовар Франц Милде и заедно с предприемчиви шуменци поставя началото на една от най-старите пивоварни в България – „Шуменско пиво“.

След 2002 година тази фабрика става част от голямото семейство на световния датски концерн „Карлсберг“.

През август 2004 година акционерите на компанията гласуват промяна в името на дружеството на „Карлсберг България“ АД. А през септември двата завода – „Шуменско пиво“ и „Пиринско пиво“, обединяват ресурси и активи под името „Карлсберг България“. 

Днес „Карлсберг България“ разполага с две пивоварни – в град Шумен и в град Благоевград, както и с логистични центрове и търговски офиси в страната.

Продуктовото портфолио на компанията включва разнообразие от първокласни бири – освен националните Шуменско и Пиринско, и няколко международни марки Carlsberg и Tuborg и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *