ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

„Централен депозитар“ се присъединява към A-отбора на депозитарите в Европа

пазари

„Централен депозитар“ АД и Европейската централна банка подписаха рамково споразумение за присъединяване към TARGET2-Securities (T2S) след година ползотворно сътрудничество между експертни екипи от двете страни. Към момента се извършват вътрешни оценки за определяне на подходяща дата за миграция към платформата, уточниха от "Централен депозитар". Очакванията и на двете институции са, че още следващата година българската депозитарна институция официално ще прехвърли сетълмента на своите деноминирани в евро ценни книжа към TARGET2-Securities.

От самото си начало през 2015 г., T2S е важен фактор за напредъка в интеграцията на финансовите пазари в Европа, като налага общоевропейски и хармонизирани правила за сетълмента на ценни книжа. Данните за 2021 г. показват, че платформата е предпочитано средство за сетълмент от всички основни депозитари в Европа, като T2S обработва средно по 700 000 транзакции всеки ден.
„TARGET2-Securities е от изключителна важност за финансовата инфраструктура на Европа и безспорно помага на депозитарите-членове в платформата да бъдат по-достъпни за инвеститори от целия континент. Вярваме, че участието ни в T2S ще увеличи клиентската база и ще направи българските компании по-видими за европейските инвеститори. В „Централен депозитар“ подкрепяме общоевропейски инициативи като T2S, които правят сетълмента на ценни книжа по-сигурен и по-ефективен, като същевременно намаляват рисковете и създават стабилни основи за един справедлив и прозрачен капиталов пазар. Радостни сме, че подписахме рамковото споразумение за присъединяване към T2S и очакваме с нетърпение да довършим започнатото“, коментира Васил Големански, изпълнителен директор на „Централен депозитар“.
Като следваща стъпка „Централен депозитар“ ще продължи да работи в тясно сътрудничество с Европейската централна банка и структурите за управление на T2S, за да осигури плавната миграция към T2S, с цел да започне оперативна работа в платформата преди приемането на еврото в България.

„Централен депозитар“ АД е единствената организация в България, която осъществява сетълмент на безналични корпоративни ценни книжа. Акционери в дружеството са Министерство на финансите, големите търговски банки и инвестиционните посредници в България, участващи активно на пазара за ценни книжа.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *