ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Черното злато загуби цялата си тазгодишна печалба

Суровият петрол регистрира най-голямата си седмична загуба от април насам, защото ниската ликвидност предизвика силни колебания на котировките, а връщането в експлоатация на ключови тръбопроводи тушира опасенията за предлагането на суровината. 

Американският лек суров петрол WTI с доставка през януари 2023-а падна за кратко под 71 щ. долараза барел до най-ниската си цена от година насам и приключи седмичната си търговия на 9 декември на 71.02 долара за барел. Фючърсните контракти на сорт "Брент" с доставка през февруари 2023-а пък слязоха до 76.10 долара за барел. И двата базови сорта черно злато са заличи цялата си тазгодишна печалба и само през миналата седмица са загубили 11% от пазарната си оценка. Тънката търговия предизвика ценови флуктуации, като колебанията се засилиха отново на 9 декември след публикуването на по-благоприятни от очакваните инфлационни данни за Съединените щати.

Успоредно с лекия спад на инфлацията през октомври (до 7.7% годишно), "Ти Си енърджи корп." планирал да започне да възстановява от 10 декември подаването на петрол по един клон от затворения петролопровод "Кийстоун"след разлива на 14 хил. барела черно злато от него, твърдят запознати с въпроса лица. "Шел" пък е върнал нормалната дейност на 20-инчовия сегмент на петролната система "Зайдеко", която от ноември работи с редуциран капацитет. В началото на седмицата се появиха опасения, че повредите на "Кийстоун" ще отворят дупка в складовите запаси в Къшинг – най-голямото американско петролно хранилище.   

Черното злато не успя да поскъпне дори след изявлението на руския президент Владимир Путин, че Русия може да ореже производството в отговор на ценовия таван на руската суровина. По оценка на експерти от бранша, тези коментари са тактика за увеличение на котировките и те няма да окажат съществено влияние върху предлагането.

Суровият петрол е напът да отчете първото си от средата на 2019-а поевтиняване през две последователни тримесечия заради влошаващата се икономическа перспектива, предизвикана от политиката на затягане на паричното предлагане на централните банки, въпреки че финансовият министър на САЩ – Джанет Йелън – все още не е загубила надежда, че страната няма да изпадне в рецесия. Търговците оценяват също и ефекта от ценовия таван на руския суров петрол, който предизвика струпване на танкери в турски води заради неясноти около застраховките на плавателните съдове.

Пазарът продължава да изпраща сигнали за обилно краткосочно предлагане, като разликата между двата контракта с най-близки падежи и за WTI  и за "Брент" са в "контанго" (бел. ред. – цената на фючърсния контракт с по-късен падеж е по-висока от договора с по-близка дата на доставка). Глобалните базови индекси са с около 47 цента за барел в контанго спрямо 1.44 долара за барел в полза на по-краткосрочния контракт преди месец.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *