ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Двойно по-висок е вносът ни от трети страни спрямо износа

Варненско пристанище

Продължава тенденцията за увеличаване на износа на стоки от България за трети страни. От националната статистика отбелязват, че през периода между януари и юни това става с 33.9% в сравнение със същия период на миналата година и е на стойност 14.70 млрд. лева. Най-големите търговски партньори на страната ни са Турция, Сърбия, Съединените американски щати, Република Северна Македония, Обединеното кралство, Китай и Украйна. Всички те са приели 50.6% от износа ни за трети страни.

България увеличава износа си към всички тези страни, с изключение на Китай, където има спад от 42.6 на сто.
Само през юни тази година експортът на български продукти за държави извън Европейския съюз нараства с 54.5% спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 3 млрд. лева.

През периода януари – юни има спад в износа в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (-13.9%). В него се включват разделите: обработени кожи и артикули от тях; артикули от каучук; артикули от корк и дървен материал (с изключение на мебели); хартия, картон и артикули от хартия и картон; текстил и артикули от текстил (с изключение на облекло); продукти от други неметални минерални суровини; чугун и стомана; благородни и други цветни метали; други артикули от метал.

Вносът на стоки в България от трети страни

за първите шест месеца обаче се увеличава почти двойно – с 63.6% в сравнение със същия период на 2021 г. и е в размерна на 23.12 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.
Само през юни тази година вносът на стоки в България от трети страни нараства със 75.5% на годишна база и възлиза на 4.72 млрд. лева.

При импорта на продукти от страни извън ЕС за полугодието най-голямо увеличение спрямо същия период на 2021 г. е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (+293.9%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (+150%).

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с трети страни

през периода януари – юни е отрицателно и е в размер на 8.42 млрд. лева. През юни то също е отрицателно (-1.72 млрд. лева).

Прави впечатление и

активната търговия през първото полугодие с Украйна и Русия.

Износът ни са Украйна расте с 87.7% и е на стойност 636.7 млн. лева. При вносът от тази страна обаче има още по-впечатляващ ръст – 109.7% и възлиза на 1.49 млрд. лева.

Към Русия сме изнесли по-малко стоки – намалението е с 0.6% до 387.4 млн. лева. Но пък при вноса също има силно повишение – със 147.4% и достига 6.01 млрд. лева.

Търговското ни салдо и с двете страни е отрицателно.

 

Търговия със стоки на България с трети страни и ЕС – общо
Между януари и юни от България общо са изнесени стоки на стойност 45.75 млрд. лв., което е с 41% повече в сравнение със същия период на 2021 година.
В същото време общо в страната са внесени изделия за 51.90 млрд. лв. (по цени CIF), или с 45.2% повече на годишна база.

В крайна сметка общото външнотърговско салдо (износ FOB – внос CIF) е отрицателно за полугодието и възлиза на 6.15 млрд. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *