ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕЦБ активира първата линия на защита на дълговия пазар

банки

Европейската централна банка ще изпълни обещанието си да задейства инструментариум за предотвратяване на поредната криза на държавен дълг в еврозоната. 

Първоначалният отговор на институцията е да инвестира повторно средствата от портфейла придобити облигации по спешната пандемична програма PEPP с падеж на 1 юли, но с по-избирателен подход, заяви в реч в португалския град Синтра на 28 юни шефката на ЕЦБ – Кристин Лагард. Решението за по-гъвкави повторни инвестиции цели да се ограничат до минимум нежелани трусове на пазарите на правителствен дълг след като лихвените проценти бъдат качени над сегашните им рекордно ниски стойности. 

Чистите покупки по другата програма за придобиване на активи (APP) на ЕЦБ също трябва да приключат на 1 юли, което може да изложи някои по-задлъжнели държави от еврозоната на спекулативни атаки от инвеститорите. 

Необходимостта от реинвестиране на пандемичните активи като първа линия на защита срещу евентуална криза на държавния дълг на еврозоната се лансира в публичното пространство още от декември 2021-а, въпреки че ЕЦБ се въздържаше да коментира тази опция до извънредното съвещание на банковия управителен съвет 15 юни след скока на доходността на италианските държавни облигации. Тогава тази позиция изложи за пореден път председателят на централната банка на Нидерландия – Клаас Кнот, с уговорката, че ако планът не проработи, ще се прибегне до друг инструмент. 

Обещанието на Лагард да не допусне трусове на дълговите пазари спря поевтиняването на италианските облигации на 28 юни и стесни ножицата на доходността между десетгодишните книжа и аналогичния по срочност германски дълг – базовият показател за риск в региона – до 191 базови пункта – най-ниската премия от 23 юни.   

ЕЦБ продължава също и работата по дизайна на нов инструмент, който да се справи трайно със същия проблем – фрагментацията между членовете на еврозоната и със задачата да гарантира, че паричната политика работи ефективно на цялата територия на общността, така че инвеститорите да не се съмняват в способността й да поддържа ценова стабилност. Подробности за въпросния анти-фрагментационен продукт се очакват през идните седмици. Лагард увери, че той ще позволи лихвените проценти да се повишават "колкото е необходимо" в хода на усилията за стабилизиране на инфлацията в близост до целевите 2% годишно – стойност, която е 25% от сегашното инфлационно равнище в региона.  

Шефката на ЕЦБ каза още в Синтра, че тя и екипът й "ще гарантират запазването на плавното и подредено разпространение на паричната политика на цялата територия на еврозоната" … и "ще се справят с всяка пречка, която може да се окаже заплаха за опазването на ценовата стабилност, която е в основата на мандата им".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *