ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

“Газпром” е намалил с 60% газа за Германия

газпром

Руският енергиен гигант "Газпром" започна да намалява доставките на природен газ за Германия по газопровода "Северен поток 1". Максималният обем синьо гориво, който ще бъде доставян дневно, е 67 млн. куб. м., съобщи ДПА. Това е спад с около 60 процента само в рамките на два дни. Вчера руският монополист обяви, че ограничава количествата от 167 млн. куб. м на 100 млн. куб. м на ден.

От "Газпром" са предупредили и австрийската петролно-газова компания OMV, че ще й бъдат намалени доставките. Не се уточнява с колко, но от австрийския концерн са заявили, че ще могат да компенсират напълно недостига.

Вчера и говорител на италианската енергийна група "Ени" (Eni) обяви, че от "Газпром" са ги информирали за намаляване на доставките на синьо гориво с 15 процента дневно.

Руският монополист обоснова ограниченото подаване на газ със забавена доставка на оборудване от "Сименс енерджи" (Siemens Energy). Обяснението на германската компания е, че една от газовите турбини за "Северен поток 1" неотдавна е била ремонтирана в Канада, но не може да бъде транспортирана до Европа заради санкциите срещу Русия.

На този фон чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела написа в социалната мрежа "Туитър", че руските доставки на газ за Чехия не са намалени. Според него обаче руският президент Владимир Путин води "енергийна война срещу Европа".

Зависимостта на Чехия от доставките на руски природен газ е почти 100 процента. 

С днешна дата "Газпром" доставя за Европа, транзитно през Украйна, газ в обем 42,5 милиона кубични метра дневно през газоизмервателната станция "Суджа". Заявките за изпомпване през "Сохрановка" са били отхвърлени от украинската страна, е казал пред журналисти говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов.

Вчера обемът бе 41,9 милиона кубични метра.

Операторът на газопреносната мрежа на Украйна е спрял от 11 май транзита към Европа през станция "Сохрановка" поради форсмажорни обстоятелства – твърди се, че компанията не може да упражнява контрол върху граничната компресорна станция "Новопсков" в района на Луганск.

Природният газ в Европа поскъпна с 10,40 процента към 11:00 часа българско време спрямо цената от вчера, показват данните от борсата ICE. Към момента фючърсите за юли на хъба TTF в Нидерландия се търгуват при 134,99 евро за мегаватчас или около 1400 долара за 1000 куб. метра.

За последните три месеца това е най-високата цена. На 31 март синьото гориво в Европа се продаваше за 124,85 евро за мегаватчас. Абсолютният ценови рекорд бе отчетен на 7 март – 206,91 евро за мегаватчас.

Борсата затвори на цена от 120,33 евро за мегаватчас снощи. Тази сутрин в 9:00 часа българско време търговията стартира от 127,84 евро за мегаватчас.

Природният газ на "Газов хъб Балкан" в сегмента "ден напред" с ден за доставка за днес, 16 юни, е 187,06 лева за мегаватчас, или с 10,84 на сто по-висока цена спрямо тази от вчера (168,77 лева за мегаватчас).

В сегмента "в рамките на деня" газовата борса вчера затвори на цена от 185,40 лева за мегаватчас, което е повишение с 16,99 процента в сравнение с цената от 15 юни. Референтната цена за днес, 16 юни, е 187,06 лева за мегаватчас.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *