ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Газът скочи с 32% до 186,17 лв. за мегаватчас без такси и налози

Природен газ - сметки - цена

Природният газ поскъпна с 32 процента и струва 186,17 лева за мегаватчас без такси и налози. Това е окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, което влиза в сила със задна дата от 1 юли.

На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За месец юни цената на газа беше 141,36 лева за мегаватчас.

Днес по време на откритото заседание бе обяснено, че закъснението при определянето на цената е заради повечето доставчици на синьо гориво за "Булгаргаз".

Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров: "Добрата новина е, че ние ще имаме газ през месец юли".

Обяснението: "Изключително е сложна обстановката в цяла Европа с доставките на газ. Германия вече намалява потреблението както за промишлените, така и за битовите потребители".

А какво ще правим, когато юли свърши: „Аз лично считам, че е дълг, както на "Булгартрансгаз", така и на всички газови дружества, които са закупили капацитет, да го използват в Чирен и да запълнят хранилището до 80%".

"Ще проведем разговори както с "Булгаргаз", така и с "Булгартрансгаз" да видим какви административни стъпки Комисията може да предприеме, така че да осигурим това задължение. Абсолютно задължително е да запълним „Чирен“ – до началото на отоплителния сезон на 80%“, коментира Тодоров.

Станислав Тодоров обясни и защо за пореден месец определянето на цената на газа идва не от първо число, а със закъснение.

"Цената на газа се формира от множество източници, никога досега "Булгаргаз" не имал толкова много доставчици на газ, в този смисъл отнема известно време да преценим всички факти и да проверим обстоятелствата", каза Тодоров.

Той прогнозира и че цените ще продължат да растат. 

"Цените ще продължават нагоре дотогава, докогато има война в Украйна и дотогава, докогато Русия използва доставките за енергия като оръжие за натиск", каза председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *