ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Има риск енергоемките предприятия да се преместят извън Европа

Фредрик Першон

„Намираме се в разгара на двойна енергийна криза. Освен риска от недостиг на доставки, европейците са изложени на непоносими цени на енергията. Призоваваме лидерите да се споразумеят за нови и целеви мерки за намаляване на сметките за енергия за бизнеса."

Това заяви президентът на BusinessEurope Фредрик Першон във връзка с предстоящото днес, на 7 октомври, обсъждане на енергийната криза в Прага по време на първото по рода си заседание на Европейската политическа общност. На него ще участват държавни и правителствени ръководители от ЕС и от още 17 държави в съседство.

Першон отбелязва, че ако мерките за ограничаване на цените в целия ЕС са добре разработени, те биха могли ефективно да намалят сметките. Като една от тях той определя отделянето на цените на електроенергията от цените на газа. Като друга – коригиране на временната рамка на ЕС при криза, като същевременно се поддържат равни условия на единния пазар и се предоставя така необходимата помощ на засегнатите предприятия.

BusinessEurope призовава лидерите спешно да се споразумеят за нови мерки в целия ЕС за облекчаване на разходите за европейския бизнес. Тъй като сметките за енергия растат до нива, невиждани досега, всички по големина компании от целия континент вече са намалили производството си или дори са го затворили напълно. Съществува реална опасност енергоемките предприятия да се преместят извън Стария континент, където цените на енергията са много по-ниски, което би имало драматични последици за конкурентоспособността и работните места в Европа.

Отделянето на цените на газа и електроенергията би било изключителна и строго временна мярка, оправдана само от изключителната ситуация на енергийния пазар, и нейното въздействие върху потреблението на газ и сигурността на доставките трябва да бъдат обстойно разгледани. Във всеки случай Европа трябва да положи всички възможни усилия, за да увеличи бързо нашите енергийни доставки и да намали търсенето, където това все още е възможно. Само това ще даде възможност на енергийния пазар да се балансира и да се върне към нормално функциониране възможно най-скоро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *