ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Как скъпият долар тормози петрола, акциите и златото

САЩ

Скъпият долар продължава да влияе негативно на голяма част от активите – от златото, през петрола и до акциите. Защо се случва това?

Според главния пазарен стратег на Morgan Stanley Майкъл Уилсън всеки 1% ръст на доларовия индекс влияе негативно с 0.5% на печалбите на компаниите от S&P500. Напомняме, че индексът показва връзката на долара с т. нар. кошница от шест други валути – евро, японска йена, британски паунд, канадски долар, шведска крона и швейцарски франк.

В последните дни доларът отчете нови исторически максимуми както спрямо еврото, така и спрямо британския паунд. От началото на годината доларовият индекс отчита ръст от 18.55% към момента. Това, както и повишението на лихвите от страна на Федералния резерв, са основните причини за силните понижения на щатските основни индекси през 2022 година.

Спадът на Dow Jones от 26 септември изведе индикатора в мечи пазар, което означава спад от повече от 20 процента. На тази територия вече са S&P500 и Nasdaq, които губят съответно 23.31 и 30.95 процента.

Прогнозата на Майкъл Уилсън за края на 2022-ра е доларовият индекс да приключи при ниво от 118. Да не забравяме, че до края на годината Фед планира още две заседания – през ноември и декември, на които може да продължи да повишава лихвите.

По-скъпият заемен ресурс ще намали корпоративните печалби и потреблението и ще увеличи безработицата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *