ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Киев и Москва в сблъсък за транзита на природен газ

пазари

Газопреносният системен оператор на Украйна съобщи официално на уебсайта си, че от 11 май спира преноса на руски природен газ през газоразпределителната станция "Сохранивка" и компресорната станция "Новоскопск" в Луганска област. Това е един от двата ключови пункта, през които протича почти една трета от транзита от Русия за Европа (до 32.6 млн. куб. м на ден). Основанията са, че руските окупационни сили са разстроили операциите и застрашават украинската транспортна мрежа, което налага обявяването на "форсмажорни обстоятелства" за транзита през Сохранивка. Мрежовият мениджър твърди, че газовите потоци могат да бъдат пренасочени, но "Газпром" контрира, че промяната е невъзможна от технологична гледна точка заради начина, по който работи руската система. 

Русия продължава да поддържа нормален газов пренос през Украйна въпреки конфликта и поредният сблъсък може да разстрои газовите доставки през нападната държава за първи път от началото на войната.

Главният изпълнителен директор на украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз Украйна" – Юрий Витренко – посочва в профила си в "Туитър", че "Газпром" е уведомен надлежно, че Киев вече не е отговорен за транзита на газ през окупираните от Русия области. Мотивите са, че редица съоръжения се намират на територия, контролирана от руската армия и намесата на руските сили в технологичните процеси и режим на работа на съоръженията, както и изтеглянето на газ от транзитния поток, застрашават стабилността и безопасността на цялата украинска газопреносна система. 

Говорител на руския газов монополист "Газпром" потвърди, че е получил уведомлението на украинците, но не и потвърждение за форсмажор. Компанията не вижда проблем за нормалния транзит на газа през Украйна и уверява, че продължава да изпълнява всичките си ангажименти към европейските клиенти. 

Украинският газопреносен оператор е предложил газовите потоци да се пренасочат през Суджа, която е под украински контрол, и ако това не се случи, спира транзита през Сохранивка в 7 ч. местно време. "Газпром" отхвърля категорично тази опция. Което означава, че от 11 май доставките на руски газ за Европа ще започнат да намаляват.  

Сохранивка и Суджа са два ключови пункта на границата между Русия и Украйна, които получават синьо гориво от "Газпром" за транзит до Европа. На 10 май 27% от газовия поток е минал през Сохранивка, а останалата част – през Суджа. 

Европейските газови котировки скочиха с 8.1% след заплахата на украинците да "отрежат" Сохранивка, но впоследствие компенсираха част от загубите и приключиха търговията си на 10 май на 98.8 евро за мегаватчас. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *