ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кремъл се измъкна ловко от принудителен фалит

пазари

Зорко следените плащания в долари на Русия по две задгранични облигационни емисии са стигнали до крайните получатели след като Москва реши да ползва собствени незамразени валутни авоари, за да погаси задълженията си и да предотврати фалит по международните си заеми. Трима пожелали анонимност инвеститори са казали на репортери от агенция "Блумбърг", че банките попечители на книжата са ги уведомили, че дължимите суми са по сметките им. Поне една голяма международна клирингова къща е получила и обработила плащанията по еврооблигации с падеж през 2022-а и 2042-а, твърдят запознати с транзакциите лица, които нямат право да коментират публично въпроса. 

Усложненията по издължаването на 650 млн. щ. долара за лихви и главници са резултат от обхватните финансови и икономически наказания, наложени на Русия след нахлуването й в Украйна. Те включват санкции срещу някои от най-големите руски национални кредитори, конфискувани активи и замразени валутни резерви на "Банк России".

Сагата се точи от началото на април когато плащанията бяха блокирани и започна да тече 30-дневния гратисен период за преводите, изтичащ на 4 май. Кремъл се опита да заобиколи санкциите и да плати в рубли, но подобна опция не е включена в проспектите на облигационните емисии. И точно когато светът очакваше Русия да бъде обявена във фалит, финансовото министерство на страната неочаквано съобщи на 29 април, че необходимите средства в долари вече се движат през финансовата система.  

Плащанията от 3 май обаче са временно успокоение, защото американските санкции изключват преводите по руски  държавни задължения до 25 май. А Офисът за контрол на чуждестранните активи на щатското финансово министерство не е обявило дали ще удължи крайния срок. Ако това не се случи, ще е почти невъзможно дължимите само дни по-късно суми да стигнат до инвеститорите.    

Оттук нататък топката е във Вашингтон, който трябва да реши дали ще е по-добре да позволи на Москва да плаща от доларовите запаси, които държи у дома или ще предпочете да вкара Русия в принудителен фалит.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *