ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Недостиг от 30 млрд. куб. м газ застрашава Европа през 2023

пазари

Европа трябва да действа сега, за да предотврати недостиг на природен газ през идната година заради загубените руски доставки и очаквания ръст на китайското потребление, предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ) на 3 ноември. Според енергийните експерти, въпреки че Европейският съюз е успял да попълни газовите си хранилища до 95% преди началото на зимата – с 5% (5 млрд. куб. м) над средния обем в петгодишен разрез, предизвикателството през 2023-а вероятно ще е по-голямо и има сериозна опасност мекото време да внуши чувство на измамливо удовлетворение. 

"Бием тревога за европейското правителство и за Европейската комисия за идната година", коментира за журналисти шефът на МАЕ – Фатих Бирол – при представянето на анализа на европейския баланс предлагане/търсене за 2023-2024-а. В него е констатирано, че дупка от 30 млрд. куб. м природен газ може да се отвори в Стария континент през летния период на по-ниско потребление, който е жизнено важен за попълване на резервите през 2023-а. Подобен недостиг означава, че хранилищата ще бъдат попълнени до 65% преди следващата зима вместо до гонените 95%, подчертава Бирол. И приканва правителствата да ускорят работата по увеличаването на енергийната ефективност и по въвеждането на източници на възобновяема енергия и помпи за отопление, успоредно с другите мерки.

В зависимост от времето, равнището на газовите запаси в края на отоплителния сезон 2022/2023-а ще бъде "някъде между 5% и 35%", което означава, че ще трябват летни "инжекции" в количества между 60 и 90 млрд. куб. м, посочва МАЕ. Докато и без това нарушените доставки вероятно ще паднат още повече през идната година, ако потоците руско синьо гориво секнат напълно в комбинация с вероятния ръст на конкуренцията за втечнен природен газ, на който Европа разчиташе почти изцяло през 2022-а, заради по-високото потребление в Китай, пишат експертите на организацията. 

За задоволяването на китайското търсене вероятно ще са необходими 85% от очакваното увеличение на глобалното предлагане на втечнен природен газ с 20 млрд. куб. м през 2023-а, докато Старият континент със сигурност ще получи далеч по-скромни количества руска суровина отколкото през тази година, посочва МАЕ. През 2022-а по руските газопроводи за Европа се били доставени 60 млрд. куб. м синьо гориво през първите 10 месеца, въпреки спада на количествата заради войната в Украйна. И "през 2023-а те вероятно ще паднат под половината от този обем и дори могат да спрат напълно", предупреждава МАЕ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *