ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Няма евтин начин да се заобиколят китайските енергийни доставки

пазари

Китай доминира веригите за доставка на чиста енергия и има достатъчно производствен капацитет да задоволи световното потребление на по-голямата част от глобалния пазар до 2030-а. Съединените щати и Европа обаче декарбонизират своите икономики и западните правителства искат да посрещнат собствените си нужди с нови локални съоръжения, способни да произвеждат фотоволтаични панели и устройства за съхранение.

Това няма да е нито лесно нито евтино. Изграждането на обекти за производството на слънчеви панели, батерии и устройства за електролиза за удовлетворяване на вътрешното търсене през 2030-а ще струва на европейците 149 млрд. щ. долара, а на американците – 113 млрд. долара, показва анализ на екипа за стратегически проучвания на агенция "Блумбърг" – BloombergNEF (BNEF), публикуван на 25 октомври.

Тези авансови разходи са застраховка срещу бъдещи геополитически рискове и природни бедствия, защото ще направят по-устойчиви веригите за доставки на фотоволтаици, батерии и други свързани устройства, които в момента "бълва" Китай, става ясно от проучването на BNEF. Част от това познание би могло да се прехвърли бързо извън азиатския колос, ако китайските компании срещат по-малка съпротива да създават промишлени обекти в САЩ и в Европейския съюз, отбелязва в изследването анализаторът Антоан Вагньор-Джоунс. Той посочва, че "западните правителства разширяват субсидиите и протекционизма, за да насърчат производството на чиста енергия". И че "този спринт може да диверсифицира доставките на жизнено важна продукция, но представлява рязко сбогуване с неограничената свободна търговия от последните години".

Китай инвестира от десетилетия чрез нисколихвени заеми, безвъзмездна за ползване земя, евтина енергия и други субсидии, за да изгради най-интегрираните и ефективни вериги за доставка на чиста енергия. В страната се намират 90% от производствения капацитет за шест основни части на фотоволтаичните панели и батериите за съхранение на енергия и над 75% от няколко други сегменти, според BNEF. Нито една друга държава не е направила толкова много за икономическото изглаждане на енергийния преход.

Подписаният от американския президент Джо Байдън през тази година мащабен закон за климата, предвиждащ изразходването на 374 млрд. долара, се очаква да увеличи продукцията на слънчеви, водни и големите батерии с поне 20% през това десетилетие. Този закон би могъл да създаде условия за производството на достатъчно централи със слънчеви панели от тази до 2030 година, които да генерират 364 гигаватчаса електроенергия – три пъти повече от капацитета на работилите през 2021-а в САЩ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *