ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Оборотът на БФБ расте с 13.6% при 18% повече сделки на месечна основа

зала на фондова борса акции пари

Общият оборот на „Българска фондова борса“ АД (БФБ) за октомври възлиза на 62.94 млн. лв. и отчита ръст от 13.6 на сто спрямо септември. За периода между януари и октомври обемът на покупко-продажбите нараства със 75.84 на сто спрямо същия период на миналата година и достига 754 млн. лева. Това четем в месечния авализ на  „БФБ-София“.

Броят сделки на фондовата борса през октомври е 6549 като намаля спрямо септември, когато борсовите играми сключиха 8036 договора, което представлява понижение от 18.5 процента.

Броят на покупко-продажбите за десетте месеца обаче е по-голям с 41.68 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

Пазарната капитализация на БФБ в края на десетия месец е в размер на 29.89 млрд. лв. или 19.33 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

В топ 3 на най-ликвидните емисии акции на българския капиталов пазар за октомври попаднаха ИТ компаинята "Алтерко" АД (с 329 сделки), производителят на дронове "Дронамикс Кепитъл" АД (с 301 сделки) и производителят на електромобили "Син Карс Индъстри" АД (с 244 сделки). 

През октомври борсовите индекси на БФБ очертаха разнопосочни посоки в търговията  на фондовата борса. Бенчмаркът на сините чипове SOFIX и BGTR30 нарастват съответно с по 0.40 на сто и с 0.04 на сто. Широкият измерител BGBX40 и секторният BGREIT обаче показват понижения съответно от 0.21 на сто и 0.60 на сто спрямо септември.  

Седем компании подкрепиха SOFIX като повишиха цените на акциите си, докато осем други дружества от базата за изчисляване на основния борсов индекс го дърпаха надолу. Така индексът на сините чипове завърши октомври на кота 589.52 пункта.

В топ 3 на печелившите компании от основния борсов индекс SOFIX през месеца са "Неохим" АД – Димитровград, "Алтерко" АД и "Адванс Терафонд" АДСИЦ, които нарастват съответно с по 21.62 на сто, 11.68 на сто и 4.64 процента.

Сред топ 3 на губещите компании от SOFIX пък се озовоха "Еврохолд България" АД, "Сирма груп холдинг" АД и "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ, които отчетоха спадовете в цените на акциите си съответно от по 6.54 на сто, 5.33 на сто и 5.24 процента.

През октомври с акциите на компаниите, търгувани на пазара за растеж на малки и средни компании beam, бяха сключени 939 сделки при оборот от 1.02 млн. лева.

Сделките на пазар MTF BSE International бяха 1353, а оборотът, постигнат в тях, възлезе на 11.52 млн. лева. 

Акценти от българския капиталов пазар:

– На 13 октомври се проведе четвъртата и последна стратегическа среща от второто издание на програмата BeamUp Lab. Водеща организация на срещата бяха партньорите от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), а специални гости бяха едни от най-успешните листнати компании – "Смарт Органик" (Smart Organic) и "Алтерко" (Alterco)

– На събитието бяха представени и инвестиционните анализи на пет от компаниите в програмата. В рамките на срещата участниците се запознаха от близо и с дейността на компаниите La Digue и COCOSOLIS.

– На 26 октомври 2022 г. Българска фондова борса и Университета за национално и международно стопанство (УНСС) подписаха споразумение за сътрудничество. Двете страни ще си партнират в обучението на висококвалифицирани специалисти в областта на капиталовите пазари. Споразумението беше подписано в рамките на 19-то издание на Младежкия икономически форум, организиран от Студентският съвет при УНСС. В рамките на форума доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ изнесе лекция "Перспективи и предизвикателства пред Българската фондова борса". В рамките на договореностите БФБ и УНСС ще провеждат семинари, стажове, презентации, лекции и обучения за бакалавърски, магистърски и докторски програми, ще обменят икономическа и бизнес информация, експертиза, опит и добри практики. Инициативата е част от образователната програма на БФБ – BSE Advance.

– На проведената на 27 октомври 2022 г. заключителна церемония на БФБ по второто издание на програмата за стимулиране и насърчаване растежа на български компании – beamUp lab, бе обявено влизането на 22 стартъпа и малки и средни предприятия (МСП) в третото издание на програмата. Новите компании са предимно от технологичния сектор с основна дейност развитие на софтуер, изкуствен интелект за анализ на данни, киберсигурност, "интернет на нещата" (IoT), технологии в застраховането (InsureTech) и др. Сред компаниите в селекцията има също производители на биопродукти, на вафлени чаши за кафе, търговци на храни и аксесоари за домашните любимци, електроника под наем, споделена мобилност и споделени офис пространства. На церемонията БФБ и партньорите й отличиха най-добре представилите се от beamUp lab vol. 2 в следните шест категории: Super Star за цялостни постижения и първи български еднорог – "Пейхоук" (Payhawk); Moon for Investors за компания, впечатлила инвеститорите – "Иконик уан" (Econic Оne); Sun of Community за услуги с важно значение за обществото – "Курсдот" (Coursedot); Green Star за иновации за намаляване на въглеродния отпечатък – "Трансмерикс" (Transmerics) и Favourite Star за любима компания на публиката – LaDigue. БФБ връчи наградата beamUp Star на Министерството на иновациите и растежа за принос в развитието на пазар beam чрез инициативата за създаване на нов инвестиционен инструмент между Фондовата борса, ББР и частни инвеститори за финансиране на малки и средни предприятия.

………..

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *