ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Още по-засилен интерес към новото строителство

имоти

Пазарът на имоти запази относителна стабилност, но преживя интересни промени под влиянието на кризата с коронавируса. Една от тях бе стремглавата дигитализация на пазара, за която "БАНКЕРЪ"  писа по време на извънредното положение.

Доста от сделките бяха отложени във времето, но интересът на потенциалните купувачи се задържа на едно добро ниво, според експерти в продажбите на недвижимо имущество. И сега, след като психологическият шок от здравната криза премина, тези сделки се реализират.

На изхода на извънредното положение председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев и отделът му за анализи споделиха за "БАНКЕРЪ" няколко прогнози за бъдещите процеси на жилищния пазар.


Добромир Ганев

Една от тях касаеше интереса на купувачите към проекти в ранна фаза на строителство. След първото тримесечие на годината, което съвпадна с периода на извънредното положение, брокерите очакваха най-голям интерес към старото строителство с високо качество и към новите проекти, които са напълно завършени и получили разрешение за ползване, защото при този тип имоти рискът за купувачите е сведен до минимум. А за интереса към имоти в ранен етап на строеж казваха, че ще намалее чувствително тази година. 

Подобни прогнози не се отнасят за онези инвеститори, които са осигурили финансиране на всички строителни дейности. Но купувачите трябва много внимателно да проучват проектите, защото може да има предприемачи, които са разчитали главно на финансиране от продажби на "зелено", съветват брокерите на недвижими имоти.

Обаче интересът към новото строителство по време на криза не намалява изобщо. Напротив.

"БАНКЕРЪ" потърси за коментар председателя на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов за това дали и как са се променили предпочитанията на потребителите към новото строителство в тази непредсказуема 2020 година.


Георги Шопов

"През последния месец наблюдаваме засилено търсене на ново строителство. Интересът на купувачите за последните две седмици дори надвишава този за същия период през изминалата година. Голяма част от тях се интересуват от проекти в строеж, тъй като подобна покупка дава възможност за по-добра цена, по-гъвкава схема на плащане и по-голям избор", каза той и изтъкна, че предлагането при старото строителство е твърде ограничено и цените все още са по-високи. А при покупка "на зелено" клиентът може да получи по-ниска цена, да избере изложение и дори да направи промени в разпределението на жилището.

Шопов също посочи, че компаниите трябва да бъдат доказани на пазара и да разполагат с достатъчно опит и успешно реализирани проекти, за да им се доверите при сделка за продажба "на зелено", ако не искате да ви пратят за зелен хайвер.

Банките запазиха кредитната си политика за новото строителство

"Анализите на банките показват, че ипотечното кредитиране за граждани е с много нисък риск. Поради това, наред с необходимостта от жилища в големите градове, ръста на цените на жилищата със 7% на годишна база и добра доходност от отдаване под наем, кредитирането продължава да бъде активно и при ниски лихви. Макар изискванията към кредитополучателите да се завишиха, банките запазиха кредитната си политика отпреди кризата, породена от COVID-19", коментира Шопов отношението на банките към финансирането на сделки за ново строителство.

Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи настоява, че 

електронното разрешително за строеж ще подобри финансовата достъпност до жилищата

"Намаляването на административната тежест е един от начините да се понижи темпът на растеж на цените на жилищата и да се подобри финансовата им достъпност. Дългият и труден период за издаване на разрешително за строеж влияе негативно върху инвеститорския интерес към сектора, което води до дефицит и покачване на цените. Освен това административното безвремие оскъпява продукта", отчете Шопов и добави, че всичко това може да има пагубен ефект върху достъпността на жилищата, познат ни от големите градове в Западна Европа, където 83% от населението няма възможност да закупи собствено жилище, заради непосилно високите цени.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *