ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Падението на долара се задълбочава

валути

Зелените пари вече се търгуват в близост до 1.17 щ. долара за едно евро и 105.50 йени за един долар, навлизайки в пета поредна седмица на загуби.

Множество парични мениджъри се позиционират за лято с продължителна слабост на американската ваута, ако се съди от последните официални данни на щатската Комисия за търговия на фючърси. Те показват, че играчите залагат на по-нататъшно поевтиняване на щатския долар и градят нови дълги позиции в йени, евро, канадски долари и швейцарски франкове. Което показва, че става въпрос не толкова за сила на еврото колкото за повсеместна слабост на долара. 

Причините за залози срещу зелените пари са доста – влошаващите се отношения между Вашингтон и Пекин; неуспешната битка на САЩ за овладяване на пандемията от коронавируса; неизвестността около изхода от президентските избори в страната през ноември; растящите очаквания, че Федералният резерв ще продължи да орязва лихвите. Което налага извода, че поне засега мощта на долара е приключила.  

Щатската валута се обезцени към всичките си конкуренти от Г-10 на 27 юли, падайки с над 0.5% към йената, еврото, британския паунд и австралийския долар. Доларовият индекс на агенция "Блумбърг" пък загуби 0.8% от пазарната си оценка. Количеството къси позиции в долари спрямо осем валутни съперника е най-голямо от април 2018-а.

Тези числа изобщо не са учудващи за държава с 14.7 трлн. щ. долара дългове с отрицателна доходност. Годишната възвръщаемост на базовите десетгодишни щатски облигации приключи миналата седица на ниво от 0.59 процента. Търговци предвиждат, че Федералният резерв ще намекне за нови облекчения на паричната си политика на официалното съвещание на 28 и 29 юли при очакван 35% годишен спад на щатският БВП през второто тримесечие. 

Инвеститорът-милиардер Рей Далио смята, че задълбочаващият се конфликт между САЩ и Китай ще продължи да вреди на долара.   

Предимствата на японската йена

Докато световната резервна валута продължава надолу, йената може да се окаже ключовият печеливш като алтернативно убежище, твърдят пазарни играчи.

Решаващо ниво е 105 йени за един долар – непреодолима бариера през последните години, посочват анализатори на National Australia Bank. Те допълват, че всички сривове под тази котировка са били краткотрайни, но в момента, с натрупаната съпротива срещу зелените пари, "котата" може да бъде превзета. Не липсват и търговци, които очакват повторение на събитията от 2016-а когато щатският долар падна под 100 йени. 

Фондовият мениджър QIC вижда само един стълб на подкрепа за зелените пари долара – търсенето на акции на американски компании с голяма пазарна капитализация. 

Шансът на еврото

Еврото се търгува в близост до най-високите си за последните две години цени към американския долар, а доходността на десетгодишните италиански облигации е под един процент. За което принос има не само сравнително плавният преход към възстановяване на икономическата активност на еврозоната, но и одобреният фонд за възстановяване на икономиката на Европейския съюз в размер на 750 млрд. евро. Което би трябвало да вдъхне по-голямо доверие в инвеститорите, че Старият континент заслужава подобаваща порция в портфейлите им. 

Растящият оптимизъм на пазара на суровини също предполага стабилно поевтиняване на долара. Именно това се случи в периода от началото на 2009-а до май 2011-а когато глобалното стопанство се възстановяваше от финансовата криза.

Черешката на тортата са първите признаци, че европейските компании ще изпреварят щатските си конкуренти по ръст на печалбите.

Това не се е случвало от 2017-а, твърди макростратегът на StoneX Group – Винсънт Делур, който очаква фирмите от секторите на енергетиката и на суровините да извлекат най-голяма полза от променената пазарна конюнктура. Съществува и реален шанс за европейските активи да стъпят отново на твърда почва. Засега единствено гераманският борсов индекс DAX успя да се върне на печалба в доларово изражение. Докато пан-европейският STOXX 600  е с 8% по-слаб отколкото в началото на годината, а английският FTSE 100 – с 20% загуба.  

Историята обаче показва, че Уолстрийт винаги е готов на положителни изненади, някои от които могат да дойдат от паричните и фискалните власти на САЩ. Крис Уотлинг от Longview Economics пък посочва, че американските домакинства са натрупали спестявания за 1 трлн. щ. долара по време на "икономическата карантина" и ако похарчат дори половината от тези пари през идните месеци, ще върнат индивидуалното потребление в САЩ на предпандемичното му равнище и ще останат свежи средства за харчене през 2021-а. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *