ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Пекин обсъжда начини за защита на активите си от американски санкции

пазари

Китайските регулатори са провели извънрена среща с шефове на национални и на чуждестранни банки, за да обсъдят как да защитят задграничните активи на страната от режисирани от Вашингтон санкции, подобни на наложените на Русия след нахлуването й в Украйна, твърдят запознати с обсъжданията лица. 

Китайските власти са разтревожени, че сходни с руските мерки могат да да бъдат предприети и срещу Пекин в случай на регионален военен конфликт или друга криза. Администрацията на президента Си Дзинпин подкрепя твърдо руския си колега Владимир Путин в хода на военния конфликт, но китайските банки и компании са предпазливи да правят бизнес с руски дружества, който би могъл да отключи американски санкции. 

Спешното съвещание е било проведено на 22 април и в него са взели участие представители на Народната банка на Китай и на министерството на финансите, както и директори на десетки местни и международни кредитори като "Ейч Ес Би Си", твърдят добре информираните източници. 

По данни на финансовото ведомство, на срещата са били представени всички големи чуждестранни и национални банки, развиващи дейност в Китай. Конференцията е била открита от висшестоящ служител на министерството, който е заявил, че правителството на Си Дзинпин е сериозно загрижено от решението на САЩ и партньорите им да замразят доларовите активи на "Банк России". Присъстващите не са визирали конкретни сценарии, но един от потенциалните "спусъци" за подобни санкции би била китайска инвазия в Тайван, който Пекин смята за своя територия и заплашва да нахлуе в нея, ако Тайпе откаже да се подчини категорично на китайски контрол.

"Ако Китай атакува Тайван, разривът между китайското и западните стопанства ще е далеч по-безмилостен отколкото в руския случай, защото китайската икономика присъства във всяко кътче на света", коментирало лице, присъствало на срещата.

Финансовите регулатори са попитали банкерите какво би могло да се направи, за да се защитят задграничните активи на страната, и по-специално валутните й резерви от 3.2 трлн. долара. Огромните деноминирани в зелени пари инвестиции на Пекин се простира от американски държавни дългови книжа за над 1 трлн. долара до бизнес-сгради в Ню Йорк. Например, китайският държавен застраховател Dajia Insurance Group е собственик на петзвездния хотел "Уолдорф Астория Ню Йорк".

По оценка на експерти, китайската банкова система не е подготвена за замразяване на доларовите й активи или за изключване от системата за финансово известяване SWIFT.

Някои банкери смятат, че Народната банка на Китай би могла да поиска от износителите да обменят всичките си постъпления в чужда валута в юани, за да увеличат доларовата наличност в страната. В момента те имат право да задържат част от задграничните приходи за бъдещи нужди. 

Други предлагат "значително" орязване на сегашната годишна квота от 50 хил. долара, които всеки китайски гражданин може да купи за пътувания зад граница, за образование или за пазаруване на чуждестранни стоки. 

Мнозинството китайски банкери не смятат за практично да разнообразяват инвестициите си с повече евро или японски йени. 

Задграничните им колеги пък се съмняват, че Вашингтон би си позволил да прекъсне икономическите връзки с Пекин предвид огромните доларови активи на страната и статуса й на второ по големина световно стопанство. Защото това би било сходно на сигурното взаимно унищожение при ядрена война.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *