ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Производителите на предпазни ръкавици засрамиха “Тесла”

пазари

Акциите на непретенциозни нискотехнологични фирми от Югоизточна Азия буквално засрамиха "космическия" отличник "Тесла" и производителите на електрически коли. Книжата на Top Glove Corp. са добавили 389% към пазарната си оценка от началото на годината в Куала Лумпур – най-много сред участниците в индекса MSCI Asia Pacific Index. А котировките на Supermax Corp. са скочили с над 1000 процента. За сравнение, акциите на "Тесла" са поскъпнали с 259% през тази година.

Двете компании от Малайзия произвеждат гумени ръкавици. Постиженията им се дължат на скока в световното търсене на защитни средства срещу COVID-19 в комбинация със забраната на правителството на страната на "късите продажби" до края на годината. (Бел. ред. – спекулативни сделки, при които се продават акции без те да са налични на практика в очакване цените им да паднат и те да бъдат купени на печаба).

Звездният ръст е безпрецедентен за стандартите на Малайзия: трите най-едри производители на предпазни ръкавици са добавили общо 109 млрд. рингит (26 млрд. щ. долара) към комбинираната си пазарна оценка от 1 януари насам. Повече от един от всеки десет инвестирани долара в националния фондов пазар в момента залага на ръкавици – обстоятелство, което превръща страната в сериозен глобален играч в сферата на хигиената, съизмерим с участието на Южна Корея и на Тайван на пазара на полупроводници. 

Според Рос Камерън – мениджър на фондове в инвестиционната компания "Норткейп кепитъл" – "ръстът на пазара на защитни ръкавици наподобява много на успеха на "Тесла", но перспективата за бъдещи приходи на сектора е много по-сигурна отколкото на високотехнологичната компания". Според Камерън забраната на късите продажби е имала незначителен принос за подема. той очаква "секторът да отчете доста над 100% ръст на печалбите през идната година". "Норткейп" и "Самсунг асет мениджмънт" са увеличили залозите си на бранша през тази година с мотив, че обратът в световното търсене е структурен и много пазарни участници все още догонват кривата.  

Налице са и сериозни рискове, най-големият от които е трескавото разработване на ваксини срещу COVID-19, което ограничава впечатляващия подем на пазара на ръкавици. Засега обаче заявките се трупат, цените растат, а компаниите от бранша разширяват агресивно производствените си капацитети.

Малайзия задоволява около 65% от световното търсене на гумени ръкавици. А 2020-а е особено благодатна за фирмите от сектора и за техните основатели. Поне четирима от бизнесмените, натрупали състояние от тази дейност, са милиардери, от които двама са се включили в редиците им през тази година.

Единият от тях е Тай Ким Сим от Supermax Corp., чието лично състояние се оценява на около 1 млрд. щ. долара от индекса на милиардерите на агенция "Блумбърг". Естествено, с уговорката, че в нетната стойност на активите е включена и пазарната оценка на акциите от Supermax, които притежава господин Сим и която се мени всеки ден. В момента компанията изнася продукцията си в повече от 160 държави и задоволява 12% от световното търсене на ръкавици от латекс. Тай и членовете на семейството му притежават 38% от Supermax. 

Компанията отчете 24% ръст на печалбата – до 447 млн. рингит – през първото тримесечие на 2020-а. Тя произвежда по 24 млрд. ръкавици годишно и планира да увеличи броя до 44 млрд. до 2024-а. За целта тя е купила земя през юни, за да разшири производствения си капацитет. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *