ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Пшеницата поскъпва в САЩ, но поевтинява в Русия и Украйна

пшеница

Пшеницата поскъпва в Съединените щати и Франция, но поевтинява в Русия и Украйна, отчитат от Софийската стокова борса.

По техни данни има повишение и при цената на американската царевица, която обаче във Франция и Русия бележи спад. Понижение се отчита и в цената на рапицата.

В Русия има спад и в цената на ечемика, която обаче, във Франция се вдига.

Отчита се и вдигане на цената на рафинираната захар на борсата в Лондон, както и срив в цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам.

Тези тенденции се наблюдават на фона на съобщението, че Русия ще изнесе 30 милиона тона зърно до края на годината, като е готова да увеличи този обем до 50 милиона тона. Това обяви руският президент Владимир Путин на онлайн заседание на Съвета за национална сигурност на Русия.

От май до август Русия е изнесла 6.6 милиона тона зърно (пшеница, ечемик, царевица), от които 6.3 милиона тона – само за страните от Азия, Африка и Латинска Америка.

През последните месеци цените на хранителните продукти по целия свят се повишиха, което доведе до опасения за продоволствената сигурност в по-бедните страни, отчасти поради конфликта в Украйна.

Ситуацията намери някакво решение, след като украинският износ на зърно бе възобновен, макар и да остава на относително ниски обеми, съгласно сделка с Русия, сключена през юли с посредничеството на Турция и Организацията на обединените нации.

Владимир Путин смята, че Русия и развиващите се държави са били ощетени от сделката, чието действие ще изтече през ноември, освен ако страните не се съгласят да я удължат.

По-голяма част от зърното, което се изнася от Украйна съгласно подписаната сделка, трябва да се изпраща към най-бедните страни. Засега тези доставки представляват едва 3 процента от изнесените от Украйна количества, докато руската страна изпраща зърното си предимно в Азия, Африка и Латинска Америка, добави руският държавен глава.

Противно на това твърдение, в сряда, 7 септември, говорител на ООН съобщи, че 30 процента от хранителните продукти, които са напуснали Украйна, са отишли в страни с ниски и средно ниски доходи. "Сделката за износ все пак е търговска, а не не хуманитарна операция, и се регулира от пазара", уточни говорителят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *