ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Рецесия в еврозоната ще засили швейцарския франк

Швейцарската национална валута вероятно ще се засили още повече в началото на 2023-а, защото опасенията на инвеститорите за нестабилната икономика на блока на еврото и за дълговите равнища ще насочат капиталови потоци към сигурния швейцарски валутен пристан, смята шефът на валутната стратегия на "Креди Сюис груп" Лука Биндели. Той очаква швейцарският франк да поскъпне с почти 1% през идната година – до 95 сантима за едно евро. Това би била най-силната котировка след септемврийския връх от 0.9497 франка за едно евро – най-високото равнище на швейцарската спрямо единната европейска валута за последните седем години. И ще увеличи реализираните през тази година печалби, които наредиха франка сред валутните лидери от Г-10 редом с щатския долар. 

Националната банка на Швейцария (SNB) позволи на местната парична единица да поскъпне като част от процеса на затягане на паричната политика в отговор на по-високата инфлация – сеизмичен обрат от годините, когато швейцарските централни банкери се опитваха да отслабят франка, за да подкрепят икономиката на страната.

Политиката на SNB да емитира краткосрочни ДЦК, за да поглъща кеша от финансовата система също може да подкрепи франка, посочва Биндели, който е и шеф на звеното за глобална стратегия за инструментите с фиксиран доход. Швейцарската централна банка пуска тези книжа, за да компенсира влиянието на паричния пазар в курса на редуциране на лихвоносните депозити, които търговските кредитори могат да вкарват в SNB. "Тези ДЦК могат да станат атрактивни за чуждестранните инвеститори, създавайки вторичен пазар и вливането на капитали в тях вероятно ще допринесе за засилването на швейцарския франк", коментира Биндели. И допълва, че това би било добре дошло за националните банкери предвид инфлационната среда.

Биндели оценява като слабо вероятно SNB да се наложи да подкрепя франка с големи продажби на чуждестранна валута в близко бъдеще, което ще "развърже" банковия баланс, раздут от годините на валутни интервенции. Членовете на управителния съвет на националната банка Андреа Мехлер и Мартин Шлегел неотдавна отбелязаха, че "вталяването" на банковия баланс не е включено в дневния ред. Вместо това централните банкери ще изтеглят повече ликвидност като понижат още прага, на който лихвените проценти по депозитите на търговските кредитори да са равни на базовата лихва. Целта е лихвените проценти на паричните пазари да се качват в синхрон с лихвените повишения на SNB.

И други централни банки се сблъскват със сходни предизвикателства: Европейската централна банка и "Бенк ъф Инглънд" вече станаха свидетели на факта, че лихвите на репо-пазарите вървят нагоре по-бавно от депозитните им равнища.

Биндели очаква швейцарският франк да се върне отново в близост до 97 сантима за едно евро след като ЕЦБ приключи възходящия си лихвен цикъл.

В обедната търговия на 8 декември котировките се движеха в близост до 0.9890 франка за едно евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *