ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Рияд разсея слуховете, че ОПЕК+ ще качва добива

бензин

Суровият петрол поскъпна на 22 ноември след като водещият износител на суровината Саудитска Арабия обяви, че "ОПЕК+" ще се придържа към орязаните производствени квоти и може дори да предприеме допълнителни мерки за балансиране на пазара. Тези коментари надделяха над страховете от глобална рецесия и опасенията от растящия брой на заболелите от КОВИД-19 в Китай.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман пък бе цитиран от държавната информационна агенция SPA, че е отхвърлил твърденията в репортаж на "Уолстрийт джърнъл" от 21 ноември, че ОПЕК обмисля да увеличи добива, който предизвика над 5% спад на цените на черното злато.

В обедната търговия на 22 ноември фючърсните контракти на суровия петрол сорт "Брент" с доставка през януари се котираха за 87.82 долара за барел, а на американският лек суров петрол WTI – за 80.38 долара за барел. 

Анализатори на пазара на черно злато посочват, че горивото се опитва да компенсира загубите и че уверенията на Рияд, че не води каквито и да било преговори за увеличаване на предлагането подкрепя цените.

Обединените арабски емирства – друг голям петролен производител – също отрича да преговаря за промени на последното споразумение на ОПЕК+, а Кувейт посочва, че няма разговори за качване на добива.

Представители на ОПЕК, на Русия и на други партньори – групата, известна като ОПЕК+, ще имат официално съвещание на 4 декември, ден преди да влязат в сила мерките на Европейския съюз и на Г-7 в отговор на руското нахлуване в Украйна, което може да подкрепи пазара. От 5 декември стартира забраната на ЕС за внос на руско черно злато. Както и планът на Г-7 да позволи на компаниите, предлагащи корабен превоз, да помогнат за експорта на руски петрол, но единствено на по-ниски цени.

По оценка на експерти от бранша, основният риск от политиката на ценови лимит е, че той може да се превърне в допълнителен възходящ ценови шок за петролния пазар. Потенциалът на пазарния подем обаче е ограничен от опасенията за охлаждане на търсенето заради очакваните увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв и стриктната политика на Пекин за нулев брой заразени от КОВИД. На 22 ноември китайското правителство започна да затваря паркове, молове и музеи в столицата и все повече китайски градове възстановяват масовите тестове за заразата. Пекин предупреди още в началото на седмицата, че настъплението на пандемията е все по-мощно и че затяга правилата за влизане в столицата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *