ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Русия ни спира газа от утре!

газпром

Днес, 26 април, в "Булгаргаз" ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление във връзка със създалата се ситуация утре, 27 април, от 09:00 ч. в сградата на ресорното министерство на улица "Триадица" 8.

По-рано днес Полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) съобщи, че е била уведомена от "Газпром", че газовите доставки ще бъдат спрени утре, 27 април, в 08:00 часа централноевропейско време (09:00 часа българско време), предаде Ройтерс. 

Руските доставки на газ по тръбопровода "Ямал – Европа" вече са спрени. Това съобщиха частната полска телевизия "Полсат нюз" и порталът "onet.pl", цитирани от Ройтерс, позовавайки се на източници.

"Газпром" не потвърждава информациите, че доставките на руски газ за Полша вече са спрени, каза говорителят на холдинга Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС.   

Концернът обаче подчерта, че "днес Полша вече е задължена да плаща за газовите доставки според новия ред за плащания".  

Физическите газови потоци по тръбопровода "Ямал-Европа" от Беларус за Полша за били 0 киловатчаса към 17:00 часа българско време днес, което е спад спрямо 52 634 785 киловатчаса в ранните часове на днешния ден. Това се посочва в данните от Европейската мрежа на операторите на преносни мрежи, отбелязва Ройтерс.

В полското министерство на климата се е събрал кризисен щаб, информира "onet.pl"

Полша нееднократно обяви, че няма да приеме руското искане за плащане в рубли на газа, който купува от "Газпром", припомня Ройтерс.

Москва предупреди Европа, че може да съкрати доставките на газ, освен ако те не се плащат в рубли. 

ЕК обяви, че компаниите трябва да продължат да плащат в одобрената в договорите с "Газпром" валута, която 97 на сто е евро или долари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *