ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Русия с рекорден излишък по текущата сметка

банки

Текущата сметка на Русия е приключила второто тримесечие с рекорден излишък в размер на 70.1 млрд. щ. долара. Основен принос за силното число имат приходите от износ на енергия и суровини, помогнали за неутрализирането на влиянието на санкциите, които САЩ и Европейският съюз наложиха след руското нахлуване в Украйна.   

Излишъкът по текущата сметка – най-широкият критерий за търговията на стоки и услуги, е най-голям от поне 1994-а, според публикуваните на 11 юли официални данни на "Банк России". Колапсът на вноса, предизвикан от въведените наказателни мерки срещу Москва, има сериозен принос за впечатляващия резултат, играещ ключова икономическа роля за Кремъл точно когато Америка и приятели искат да го изолират от света. За първото полугодие на 2022-а излишъкът е достигнал 138.5 млрд. долара, съобщава също Руската централна банка.   

Износът през второто тримесечие е бил на стойност 153.1 млрд. долара – малко под реализираните през първите три месеца на тази година 166.4 млрд. долара. Вносът също бележи отстъпление – от 88.7 млрд. долара в периода януари-март на 72.3 млрд. долара през април, май и юни. 

След инвазията в Украйна Москва спря да публикува детайлна информация за вноса и износа, но търговските потоци могат да се оценят от числата, които публикуват партньорските страни. Те показват, че през май вносът в Русия се е стабилизирал. Пет държави имат приност за половината от руските търговски операции след като икономиката на страната е успяла да се адаптира към променената обстановка, а бизнесът е открил нови маршрути за производството си. 

Растящият излишък по текущата сметка в комбинация със стриктния капиталов контрол, ограничил търсенето на чуждестранна валута, са помогнали на руската парична единица да се превърне в най-печелившата валута на развиващия се свят през тази година. В сутрешната търговия на 12 юли тя се разменяше срещу грубо 60 рубли за един щ. долар.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *