ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Русия ще контролира цените чрез собствен базов петролен сорт

бензин

Руското правителство е подготвило план за създаване на национален базов петролен индекс през идната година, за да се защити от усилията на Запада да ограничи притока на петродолари в страната. Ключови министри, местни производители на черно злато и "Банк России" имат намерение да пуснат търговията със суров петрол на национална платформа през октомври, пише в документ, който са прочели журналисти на агенция "Блумбърг". Съгласно програмата, Москва ще работи за привличането на задгранични партньори, за да постигне значителен търговски оборот за оценка на индекса между март и юли 2023-та.  

Вече повече от десетилетие Русия се опитва да създаде собствен петролен сорт, но с малък успех. Някои от националните производители на черно злато продават товари от горивото за износ на борсата за суровини Spimex в Москва, но изтъргуваните обеми не са достатъчно големи, за да се формира приемлива за световната сцена базова марка. Амбициозните намерения на Кремъл получиха нов тласък след като войната в Украйна предизвика камара петролни санкции от Запада. През миналия месец пък държавите от Г-7 се договориха да работят интензивно за ограничаване на постъпленията на Москва от износа на черно злато като определят ценови таван на руската суровина.  

Първокласният експортен руски петролен сорт "Уралс" се купува и продава на цени, получени след отбив от базовия "Брент" от Северно море. От началото на инвазията тази отстъпка се е разширила значително, защото санкциите редуцират търсенето на "Уралс". От 15 юни до 14 юли средната цена на руското черно злато е била около 84 долара за барел, по данни на финансовото министерство. За сравнение, средната пазарна оценка на сорт "Брент" за същия период се изчислява на грубо 110 долара за барел. Въпреки това, подемът на глобалните котировки означава, че потокът от петродолари към руската хазна продължава да тече безпроблемно. 

Двама пожелали анонимност официални руски представители са потвърдили, че работата по създаването на национален базов сорт петрол продължава и че страната иска да гарантира продажбата на горивото си без какъвто и да било външен натиск или рестрикции. Те са допълнили, че предложението на Г-7 за ценови таван просто е доказало необходимостта от независим руски индекс черно злато. Дискусии за базова марка, които все още не са публични, е потвърдил и мениджър от руски производител на суров петрол. 

Засега предложението е в начална фаза и правителствените органи тепърва ще трябва да определят дали Русия има нужда от допълнителни правни рамки за петролна търговия на национална платформа, пишело в правителствения документ. Руското министерство на енергетиката не е коментирало официално информацията на "Блумбърг".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *