ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Руският петрол поскъпва докато Г-7 планира таван

бензин

Русия е получавала по-високи цени за изпомпаното черно злато, защото силното търсене в Азия подкопава усилията на Запада да ограничи приходите за руската военна машина. 

Лидерите на Г-7 постигнаха съгласие на 28 юни министрите им да направят спешни оценки по какъв начин биха могли да орежат енергийните постъпления, които Кремъл използва, за да финансира конфликта в Украйна. Оновната идея, която се лансира през последните седмици, е това да е някаква форма на ценови таван.  

Официални руски правителствени данни обаче показват, че действителната цена на базовия руски сорт суров петрол "Уралс" се е повишила в сравнение с международния индекс тип "Брент". Което идва да напомни, че първичното търсене – основно от държавите, които трябва да въведат в действие въпросния таван, се е повишило.

Средната цена на барел сорт "Уралс" от средата на май до средата на юни е била 87.49 щ. долара – с почти 20% над котировката в предишния едномесечен период от средата на април до средата на май, по информация на руското министерство на финансите. И въпреки че "Уралс" все още е доста по-евтин от "Брент", ценовата разлика между двата сорта се е стеснила съществено, показват данните. Средната цена на базовия руски експортен сорт се изчислява въз основа на оценките на "Аргус Мидиа" – независима компания за набиране и предоставяне на ценова информация, консултантски услуги, пазарни данни, бизнес проучвания и организиране на конференции за глобалния сектор на суровините – суров петрол, природен газ, електричество, емисии, биогорива, биомаса, газ от втечнен петрол, метали, петрохимикали, торове, селскостопанска продукция и въглища.

Отбивът от цената на "Уралс" се свива въпреки наложените на 15 май рестрикции на Европейския съюз върху сделки с руски държавни компании. Те разрешават покупките на руско черно злато и природен газ от европейски клиенти, но ключови търговци все още я интерпретират като забрана да работят с абсолютно всички руски държавни енергийни дружества. Пренасочването на потоците от горива към Азия и появата на по-малки търговски къщи, които искат да работят с Русия обаче, помагат за поддържане на руския експорт. 

През първите 13 дни на юни износът на руско черно злато чрез тръбопроводите и пристанищните терминали, управлявани от държавната руска газопреносна група "Транснефт", е бил в размер на средно 4.62 млн. барела на ден, показват изчисления на агенция "Блумбърг". Тези количества са съвсем малко под средните доставки за същия период на предишния месец, по данни на руското министерство на енергетиката.  

Идеята за ценови таван на руското черно злато се роди след като западните сили признаха реалността, че санкциите не намаляват безусловно приходите в руската хазна от износ на петрол. Увеличиха се и опасенията, че опитите за забрана на достъпа на танкерите с руско гориво до западните застрахователни пазари може да тласне глобалните петролни котировки до безпрецедентно високи равнища. А Международната енергийна агенция предупреди, че те могат да предизвикат отпадането на над една четвърт от руското производство на суровината преди инвазията в Украйна. 

Схемата за фиксиране на максимална цена на руския петрол би ограничила застрахователните и корабните услуги за транспорт на горивото до различни дестинации с изискването те да се предлагат единствено, ако вносителят е спазил ценовия таван. Подобни рестрикции на възможността за ползване на финансови услуги от американски компании  биха засили ефекта от плана. Германският канцлер Олаф Шолц обаче подчерта, че тази концепция трябва да бъде приета и подкрепена от всички световни вносители и че тя ще изисква корекции на одобрените от ЕС след седмици разправии забрани за застраховане на корабните доставки на руски суров петрол. Великобритания също трябва да се качи на борда като се има предвид, че там се намира глобалния застрахователен пазар "Лойдс ъф Лъндън". Брюксел и Лондон вече се поразумяха да координират застрахователното ембарго, но британците все още не са финализирали схемата си.   

Джулиан Лий – петролен стратег за агенция "Блумбърг" и бивш старши анализатор в Центъра за глобални енергийни проучвания – пък определи идеята за ценови таван на руския суров петрол като чиста фантазия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *