ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Руският петролен бенчмарк може да се появи през 2023 г.

нефт

Индикатор за обмен на руски петрол може да се появи през 2023 г., каза Максим Шасколски, ръководител на Федералната антимонополна служба (FAS) на Русия пред репортери в кулоарите на форума Russian Energy Week.

 „Следващата година“, обяви той, отговаряйки на въпрос по темата.

По-рано Bloomberg съобщи, че Русия отново се е върнала към идеята за създаване на собствен референтен сорт петрол, за да може да го продава на националната борса. Според агенцията ключови руски министерства, местни производители на петрол и Банката на Русия планират да започнат търговията с петрол на националната платформа през октомври, а до март – юли следващата година да достигнат обеми, достатъчни за създаване на бенчмарк. Международният форум „Руска енергийна седмица“ е една от ключовите площадки за обсъждане на съвременните тенденции в развитието на съвременния горивно-енергиен комплекс.

Днес светът е силно зависим от нефта като източник на енергия, смазочни материали, гориво, бои, лекарства и много синтетични материали. Широко разпространената употреба на нефт създава сериозни проблеми на околната среда – големите количества изгорели газове причиняват повечето от замърсяването на въздуха в индустриализираните страни, а петната от разлят нефт от танкери и морски сондажи замърсяват океани и брегови линии. Това е цената, която човечеството плаща за своето икономическо развитие.

Петролът е обект на търговия по световните борси, като цените там играят значителна роля при ценообразуването на стоките, произвеждани от нефт. Поради постоянната нужда в съвременния свят нефтът често е наричан „черно злато“.

Сортове петрол, с които се търгува:

  • Сорт Urals, който се добива в Русия;
  • Сорт Brent, който е основната търгувана суровина.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *