ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

С 36.6% расте българският износ към страните извън ЕС

товари

През периода януари – юли тази година износът на стоки от България за трети страни се увеличава с 36.6% в сравнение със същия период на 2021 г. и е на стойност 17.77 млрд. лева, отчетоха от национарната статистика.

Основни търговски партньори на България в страните извън Европейския съюз са Турция, Сърбия, Съединените американски щати, Украйна, Република Северна Македония, Обединеното кралство и Китай, които формират 51.1% от експорта за тази група държави. С изключение на Китай, където износът ни намалява с 43.5 на сто, при останалите страни българският експорт расте. Най-голям е към Украйна – със 121.9 на сто, до 954.8 млн. лева. 
Само през юли износът на стоки от България за трети страни нараства с 27.3% спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 2.58 млрд. лева.

Вносът на стоки в България от държави извън ЕС между януари и юли се увеличава

с 67.5% в сравнение със същия период на миналата година и е в размер на 27.70 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна. Всички те увеличават стойността на импорта си у нас. Най-голям е той от Русия – с ръст от 138.4 на сто, до 7.08 млрд. лева, което се получава от вноса на енергийни ресурси. Прави впечатление, че и вносът от Украйна расте значително – със 124 на сто, и е в размер на 1.92 млрд. лева. 
Само през юли импортът на стоки в България от трети страни нараства с 89.5% спрямо същия месец година по-рано и е за 4.55 млрд. лева.

Външнотърговското салдо

(износ FOB – внос CIF) на България с трети страни през периода януари – юли е отрицателно и е в размер на 9.92 млрд. лева. И през юли външнотърговското ни салдо с тези държави също е отрицателно и е на стойност 1.97 млрд. лева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *