ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Сделки за близо 100 млн. лева са сключени през юни на БФБ

Търговията с акциите на борсата беше променлива

Общият оборот на „Българска фондова борса“ (БФБ) за юни възлиза на 98 991 883 лв. и е с 42% по-висок спрямо месец май, съобщава борсовия оператор в свой анализ. През първото полугодие обемът на изтъргуваните от борсовите играчи ценни книжа нараства с близо 112 на сто спрямо същия период на 2021 година.

През шестия месец на БФБ са сключени 10 791 сделки като броят им се увеличава с 31.95% спрямо месец май.

За първите шест месеца покупко-продажбите на фондовата борса са с ръст от 59.12 на сто.

В топ 3 на най-ликвидните емисии акции на БФБ за юни са: "Уебит Инвестмънт Нетуърк" АД (със 752 сделки), "Адванс Терафонд" АДСИЦ (с 611 контракта) и "Софарма трейдинг" АД (с 403 покупко-продажби). 

През шестия месец борсовите индекси на фондовата ни борса се движеха разнопосочно. Бенчмаркът на сините чипове SOFIX и широкият измерител BGBX40 отчетоха спадове съответно от по 0.77 на сто и 0.23 на сто. В другата двойка са BGTR30 и секторният BGREIT, който следи представянето на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти, показаха увеличения от по 0.10 на сто и 0.13 на сто спрямо месец май.  

SOFIX завърши полугодието при 613.21 пункта, като стойността му е по-ниска и на месечна и на годишна база. Това изглежда логично предвид факта, че шест от публичните дружества, които участват в базата за изчисляване на основния измерител на БФБ, са увеличили цената си, докато другите девет са на червено и са дърпали SOFIX надолу.

В топ 3 печеливши компании от основния борсов индекс през месеца са "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ, "М+С Хидравлик" АД и "Алтерко" АД, чиито акции добавят към котировките си съответно по 6.42 на сто, 5.71 на сто и 4.17 на сто.

Най-силен спад на цените в SOFIX показват "ТБ Първа инвестиционна банка" АД, "Доверие Обединен холдинг" АД и "Индустриален холдинг България" АД, които губят съответно по 11.68 на сто, 8.04 на сто и 7.55 на сто от стойността си.

Акцентите на БФБ през юни:

– На 6 юни се осъществи Първичното публично предлагане (IPO) на Webit Investment Network (WIN), което премина с огромен успех. Компанията, специално създадена с цел придобиване на собственост (дялове) от финалистите в състезанието за растящи фирми Founders Games, набра 5.87 млн. лева. Над 2,4 пъти бяха презаписани акциите й по време на аукциона. Борсата допусна до търговия временна емисия акции, издадена от WIN с цел осъществяване на първично публично предлагане на 5 588 000 акции. Това е най-успешното IPO на beam за тази година. След успеха на IPO-то, на 28 юни 2022 г. започна и търговията с акции на компанията на пазар ВЕАМ 

– На 15 юни се проведе осмото издание на инициативата "Ден за акции", която се организира от „Българска фондова борса“ и „Централен депозитар“. Тази година 26 инвестиционни посредници и банки партнираха на инициативата. Оборотът достигна 5.789 млн. лв., което е най-голямото постижение в историята на инициативата до момента. Сключени бяха 966 сделки или с почти три пъти повече от средното на ден за последната година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *