ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Следователи обискират офисите на “Моргън Стенли” във Франкфурт

пазари

Германската прокуратура е претърсила сградата на американската инвестиционна банка "Моргън Стенли" във Франкфурт като част от разследването на противоречивите данъчни сделки Cum-Ex, твърдят запознати с въпроса лица. Обискът е започнал в ранното утро на 3 май, добавят пожелалите анонимност източници. Говорител на прокуратурата в Кьолн е потвърдил операция на следователите във финансовата столица на Германия, но е отказал да разкрие името на претърсения обект. Над 75 служители на реда вземат участие в акцията.

Прокуратурата в Кьолн, която разследва около 1500 лица от финансовия бранш, увеличава натиска върху работещите в страната международни банки. Следователи са претърсили офисите на "Барклейз" във Франкфурт в края на март, само седмица след като са "посетили" и помещенията на "Мерил Линч" от структурата на "Бенк ъф Америка".

Въпросната Cum-Ex (в превод от латински "със-без" или в побългарения вариант "тука има-тука нема") е търговска стратегия, чрез която са били източени най-малко 10 млрд. евро държавни приходи. При нея страните се възползват от вратички в германското данъчно законодателство, позволяващо на множество инвеститори да искат да им бъдат върнати данъците от дивиденти, платени само веднъж. Берлин отмени тази порочна практика през 2012-а.

"Мерил Линч" отрича да е участвала в дизайна на търговските операции Cum-Ex. Името на "Барклейз" пък отдавна присъства в материалите на германската прокуратура като участник в скандала. В съдебните документи и в изслушванията тя е посочена като "продавач на късо" в сделките.

Близо 100 банки (германски и международни) са обект на разследване от германските власти във връзка със сделките Cum-Ex, осъществени в периода между 2001-а и 2011-а за собствена сметка или от името на трети страни. При тях банки и брокери на ценни книжа са извършвали бърза търговия с акции, които купували с (cum) дивиденти, дължими на датата на операцията или малко преди нея, и изпращали след нея вече без (ex) дивиденти. Целта била да се скрие самоличността на действителния собственик и да се позволи и на двете страни да претендират да им се върнат данъците върху капиталовите печалби от едни и същи ценни книжа, които според германското законодателство се плащат еднократно.

Скандалът излиза на светло през 2016-а, а в процеса на разплитането му се установява, че поне още десет европейски държави освен Германия са били засегнати от измамните практики. След проучването на повече от  180 хил. страници конфиденциални файлове, предоставени на 19 медии от 11 страни, сред които "Ройтерс", "А Ер Де" и "Ди цайт",  щетите,  нанесени на  държавните им хазни са били в размер на общо 55.2 млрд. евро. Най-тежко е пострадала Германия, но сериозно засегнати са били данъчните постъпления и на Франция, Испания, Италия, Холандия, Дания, Белгия, Австрия, Финландия, Норвегия и Швейцария.

В общи черти схемата работи по следния начин: банка се съгласява да продаде фирмени акции, примерно на пенсионен фонд, преди да са платени дивидентите по тях и да ги достави след плащането. В този случай и двете страни по сделката могат да претендират за данъчни отстъпки. В някои случаи банките продавали акции, които не притежавали, със споразумение да ги купят по-късно (т. нар. "къси продажби"). Тези книжата бързо се разменяли в специално създаден синдикат от банки, инвеститори и хеджингови фондове, за да се създаде впечатлението за множество собственици, а  печалбите от транзакциите след това се поделяли. Следователите проверяват и сделки Cum-Ex, които включват краткосрочен трансфер, заем или акции, дължими от чуждестранна компания или инвеститор на местна германска банка, която впоследствие внася молба да й бъде върнат данъка върху дивидента, което не би било възможно за задграничните играчи. Властите разследват и ролята на различни счетоводни фирми и правни кантори, участвали в разработката на използваните данъчни модели.

Повече от очевидно е, че  транзакциите Cum-Ex изискват прецизно сътрудничество от страна на целия сектор: купувач, който плаща данъци в Германия; продавачи "на късо", които вземат назаем акции от пенсионни или инвестиционни фондове; както и дилъри на инвестиционни банки и брокери – посредници по сделките.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *