ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Спрените газови доставки повишиха рублата

валути

Руската рубла поскъпна на 27 април след като Русия обяви, че е спряла газовите доставки за България и Полша. Тя се изкачи до най-високата си за последните повече от две години котировка към еврото по време на търговската сесия в Москва в очакване на предстоящите данъчни приходи в държавната хазна. 

Руският газов монополист "Газпром" информира, че е прекратил подаването на синьо гориво за София и Варшава, защото те не са платили за доставената суровина в рубли. Което е най-твърдият отговор на Кремъл на санкциите, наложени от Запада заради конфликта в Украйна.

Към 8.30 ч. по Грийнуич руската парична единица беше повишила с 1.1% пазарната си оценка към единната европейска валута и се разменяше за 76 рубли за ено евро след като минути преди това поскъпна до 75.9075 рубли за едно евро. Ръстът спрямо зелените пари беше 1% – до 72.82 рубли за един щ. долар. Търговската активност остава потисната и до голяма степен непредсказуема в сравнение с оборота отпреди 24 февруари когато Русия нахлу в Украйна. На междубанковия пазар рублата е по-слаба с предложения за покупки на 74.17 рубли за един долар и на продажби – за 74.83 рубли за един долар. В 16 ч. българско време на сайта на агенция "Блумбърг" руската валута се котираше за 74.215 рубли за един долар.     

Прекратяването на газовите доставки за двете европейски държави може да нагнети геополитическото напрежение и да влоши още повече отношенията между Русия и Европа, което ще има отрицателен ефект върху доверието на бизнеса и потребителите, коментират пазарни експерти. Анализатори от руската "Промсвязбанк" пък твърдят, че данъците от корпоративните приходи, които трябва да бъдат преведени на 28 април, ще попречат на значим ръст на американския долар към рублата.  

Пазарните играчи очакват с интерес и лихвеното решение на "Банк России", която ще проведе официалното си съвещание на 29 април. Предвижданията на мнозинството икономисти са за още една лихвена редукция с 200 базови пункта – до 15%, което ще стимулира по-интензивно кредитиране на икономиката в условията на висока инфлация, показва анкета на агенция "Ройтерс". По-ниските лихви ye подкрепят националното стопанство чрез по-евтини заеми, но пък могат да охладят инфлацията и да направят рублата по-уязвима на външни шокове. 

Движенията на руската парична единица са до голяма степен ограничени изкуствено от капиталовия контрол, наложен от централната банка. А руската икономика е застрашена от растяща инфлация, бягство на капитали и евентуаен кредитен фалит заради тежките санкции. 

Акциите на руските компании също поскъпват. Деноминираният в щатски долари индекс RTS се повиши с 2.7% на 27 април – до 1027 пунта. А базираният на рублата руски борсови ндекс MOEX добави 2.3% към пазарната си оценка – до 2371.3 пункта.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *