ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Спряха дивидентите на “Газпром”, акциите се сринаха

газпром

Руският газов гигант "Газпром" съобщи, че акционерите му са решили да не се плащат дивиденти за резултатите през 2021 година. Съобщението доведе до главоломен срив на акциите на холдинга на фондовата борса.

Московската борса обяви, че провежда дискретни търгове по акциите на "Газпром", след като те поевтиняха с над 30 процента.

"Акционерите решиха, че при настоящата ситуация не е желателно да се плащат дивиденти на основата на резултатите от 2021 г.", отбеляза заместник-председателят на управителния съвет Фамил Садигов на общо събрание на акционерите.

"Приоритетите на "Газпром" са да реализира инвестиционната програма, включително газификацията на руските региони и подготовката за зимата. И, разбира се, трябва да сме готови да платим по-високи данъци", допълни той.

Оповестен бе и съставът на новия управителен съвет. Той включва президента на групата Алексей Милер, руския вицепремиер по въпросите на енергетиката Александър Новак, както и министрите на промишлеността и търговията Денис Мантуров и на земеделието Дмитрий Патрушев.

Специалният представител на руския президент за връзки с Форума на страните износителки на газ Виктор Зубков отново е избран за председател на съвета на директорите.

Износът на руски газ непрекъснато спада от началото на санкциите. "Газпром" освен това спря подаването на газ за няколко от европейските си клиенти, които отказаха да плащат в рубли, сред които и България. Досега обаче скокът на цените на газа позволява на Русия да получава рекордни постъпления.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *