ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Subwey обмисля продажбата на бизнес за 10 млрд. долара

Американската верига ресторанти за бързо хранене Subway обмисля да продаде бизнеса си за 10 милиарда долара, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

Според тях процесът по продажбата вече е в начален етап. Веригата очаква да успее да привлече фирми с частен капитал или потенциални корпоративни купувачи.

“Като частна компания, ние не коментираме структурата на собствеността и бизнес плановете”, казва говорител на мрежата пред изданието.

Subway е една от най-големите вериги за бързо хранене в света с над 40 000 обекта в 112 страни.

Централата на компанията е разположена в Милфорд, щата Кънектикът, като се управлява с регионални офиси в Амстердам, Бейрут, Брисбейн, Маями и Сингапур. Mрежа от агенти отговаря за развитието на бизнеса във всяка държава. Компанията управлява на франчайзинг принцип повече от 44 000 заведения в 112 страни, което я прави най-голямата верига за бързо хранене в света.

„Събуей“ е основана през 1965 г. от 17-годишният студент Фред Де Лука, който взема назаем 1000 долара от приятел на семейството – доктор Питър Бък, физик с докторска степен от Колумбийския университет. По това време Де Лука просто се опитва да спечели пари, за да може да плати университетското сипобразование.  

Първото заведение отваря врати в Бриджпорт, Кънектикът,  на 28 август 1965 г. и е наречено „Супер подводницата на Питър“. През 1968 г. за пръв път започва да се използва името „Събуей“ за заведенията, в които се продават сандвичи. През 1974 г. в Уолингфорд, Кънектикът е отворено първото „Събуей“ заведение на франчайз принцип. 

Първото заведение Subway в западното крайбрежие е открито през 1978 г. във Фресно, Калифорния. 

Първото Subway заведение извън Северна Америка, е отворено през 1984 г. в Бахрейн. 

В България първото заведение на веригата отваря врати през 2008 година. 

Менюто на Събуей е различно за различните страни

например, в Израел се предлага кашерна храна, в мюсюлманския свят не се предлага свинско месо, а в Индия – телешко месо. Все пак основните съставки са еднакви за всички заведения в цял свят.

Менюто на Subway предлага сандвичи, салати, десерти (бисквити, понички, мъфини), безалкохолни напитки, а в някои държави се предлага и бира. Някои от месните продукти се приготвят броени дни преди да бъдат поднесени, а хлебчетата се изпичат на всеки 4 часа в заведенията. „Събуей“ предлага храна, която не се пържи. Всеки клиент може да контролира приеманото количество мазнини, като моделира сам сандвича си и избере хляба (обикновено 4-6 вида), месото, зеленчуците и подправките към него (телешко месо, пилешко месо, шунка, риба тон, кашкавал, няколко вида пресни и мариновани зеленчуци, както и няколко вида сосове). В допълнение на сандвичите и салатите, в някои заведения може да се поръча и пица. 

В България в менюто на „Събуей“ присъстват 7 класически сандвича, както и 8 „по-леки“ предложения, които съдържат 6 и по-малко грама общо количество мазнини и 0 грама транс мазнини.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *