ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Световни банки с риск от потенциални загуби заради изкопаемите горива

бензин

Проучване на неправителствената организация "Фaйненс уоч" (Finance Watch) с централа в Брюксел, цитирано от Франс прес, сочи, че шейсет от най-големите световни банки имат около 1.35 трилиона долара кредитни експозиции към активи, свързани с добива на изкопаеми горива.

"Тези активи рискуват да загубят значително стойността си по време на прехода към въглеродна неутралност", отбелязва брюкселската организация. Тя посочва още, че международните регулаторни органи трябва да предприемат нови мерки по отношение на капиталовите изисквания.

Сумата от общите активи на банковите институции възлиза на приблизително 1.5 на сто. Що се отнася до френските банки – те са изложени на рискове, свързани с подобни активи на стойност приблизително 142 милиарда долара, изчисляват експертите.

Проучването показва още, че потенциалните загуби, свързани с активите на най-големите банки, които са ангажирани със замърсяващи проекти, не се покриват от съществуващия им капитал. За да се справят с недостига, банките ще се нуждаят от още капитал от 157 до 210 милиарда долара. Това се равнява на около три до пет месеца от нетните им доходи за 2021 година. Изследователката Джулия Саймън, която е ръководителка на ,,Файненс Уоч‘‘, отбелязва, че това дори е минималната сума, която им е необходима.

Независимо от това обстоятелство, кредиторите продължават да финансират компаниите за изкопаеми горива. През първите 9 месеца банките са съдействали за отпускането на заеми и и продажби на облигации на стойност около 397 милиарда долара на подобни компании. Според данни на  "Фaйненс уоч" все пак има спад от 16 на сто спрямо 2021 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *