ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Свитите финансови приходи донесоха загуба на БФБ за полугодието

Пари

В края на първо шестмесечие нетният финансов резултат на „Българска фондова борса“ АД е отрицателен в размер на 325 хил. лв., което се дължи главно на намалените финансовите приходи спрямо същия период на 2021-а. Данните в междинния отчет на дружеството сочат, че преди година борсовият оператор беше на печалба от 4.88 млн. лева.

Приходите от основна дейност се увеличават на годишна база с малко над една трета до 1.68 млн. лева, който се дължи главно на увеличаване на приходите от договори с клиенти (с 29%). Таксите от оперативен сегмент “Регистрация и поддържане на емисии финансови инструменти за търговия“ нарастват с 21 хил. лв. като следствие на увеличените такси за регистрация на дружества. През първо шестмесечие бе проведено първично публично предлагане /IPO/ за тази година на емисия на пазар beam. А броят на новите емисии финансови инструменти, допуснати до търговия е 20.
Финансовите приходи на дружеството обаче намаляват – с 5.21 млн. лева (99%) в края на шестмесечието поради получения дивидент през 2021 г. от дъщерно дружество.
По основните разходни пера също има ръст – от 23 на сто. Нарастване с 234 хил. лева или малко над една трета има при разходите за външни услуги. Повече са харчовете и за амортизации, а средствата за възнаграждение на персонала се увеличават с 5% или с 42 хил. лева. Промяната в останалите разходни пера е незначителна.
Търговията със акциите на БФБ

между януари и юни бе с много по-висока активност в сравнение със същия период на миналата година. Общо бяха прехвърлени 427 757 лота в 1686 сделки, а реализираният оборот е за 3 862 541.50 лева. А статистиката показва, че има ръст по всеки един от тези показатели.

Проведеното общо събрание на акционерите на „Българска фондова борса” взе решение да се разпредели

дивидент

от по 0.4826 лева на акция. Максималната сума, която е необходима за изплащането на тези суми на акционерите възлиза на 3 176 858.06 лева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *