ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Търговци ще бламират московския курс на рублата

валути

Валутни играчи подготвят отказ от формирания на руската борса валутен курс на рублата за някои трансакции – ясен сигнал за растящото разцепление между националния валутен пазар на Русия и международните тържища след началото на войната в Украйна.   

Търговската асоциация за развиващите се пазари препоръчва на търговците да използват от 6 юни ценовите данни на WM/Refinitiv – един от най-надеждните източници за базови валутни съотношения, като първостепенна валутна опция за оценка на някои финансови производни. Това решение може да облекчи пазарните играчи, които не са убедени в истинността на местния обменен курс на руската рубла след като Москва въведе капиталов контрол в отговор на западните санкции заради нападението на Украйна.  

Планираната промяна ще осъвремени съществуващите рамкови условия на асоциацията, които служат за препоръчителна база за някои извънборсови операции с участието на рублата, каквито са краткосрочните форурдни контракти без превод на стандартния номинал, валутни опции и трансгранични валутни сделки. Рамката ще продължи да предлага и алтернативна референтна цена, обвързана с курса на московската борса.  ​

Преди Русия да нападне Украйна търговците имаха единични оплаквания от руския обменен режим, защото той беше свързан тясно с използваните в чуждестранните банкови центрове, какъвто е Лондон. В месеците след избухването на военния конфликт обаче някои играчи започнаха да недоволстват, че локалният руски валутен курс е надценен заради капиталовия контрол, помогнал за мощното възстановяване на рублата от огромните загуби през първите седмици на войната.      

Потенциалът за резки отклонения на "офшорния" от "континенталния" валутен курс бе демонстриран особено категорично след руската инвазия в Украйна когато московският валутен курс се различаваше драстично от задграничния в хода на срива на рублата. Напоследък двете обменни равнища доста са се сбилижили, но разлика съществува: например, в края на миналата седмица руската парична единица се разменяше по 69.4 рубли за един долар на московската борса и по 67.9 рубли за долар извън страната. На 12 май задграничната търговия в 10.25 ч. българско време се осъществява при курс 66.22 рубли за един щ. долар.  

В официално изявление Търговската асоциация на развиващите се пазари посочва, че новата пазарна практика "е единствено препоръчителна, без да е обвързваща, и цели да засили пазарната ефективност". Като се има предвид, че сред членовете на групата има авторитетни интернационални банки като "Барклейз", "Ситигруп" и "Голдмън Сакс груп", опцията за необвързаност означава, че те доброволно могат да се превърнат в спасителни пазарни алтернативи за обмен. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *