ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Венецуела се изтръгна от хиперинфлацията

пазари

Четиригодишният хиперинфлационен цикъл във Венецуела – един от най-продължителните в света – бе прекъснат след като социалистическото правителство в Каракас ограничи скоростта на печатане на пари и американският долар стана предпочитана валута за разплащания.

Декемврийските цени са се увеличили със 7.6% в сравнение с ноември 2021-а, по официални данни на централната банка. Това означава годишна инфлация под 50% – прагът, който мнозинството икономисти използват, за да дефинират хиперинфлацията. Страната приключи 2021-а с годишна инфлация от 686.4 процента. 

"Хиперинфлацията във Венецуела си отиде така както дойде", коментира Роналд Балза – професор по икономика в Католическия университет в Каракас. Той допълва, че кабинетът не е взел никакви мерки, а просто е спрял да прави това, което я причинява – да се финансира чрез ускорено печатане на пари. 

Тази редукция е резултат от по-ниските правителствени разходи, с което на практика миналогодишният фискален дефицит бе свален под 10% от БВП срещу грубо 30% когато в края на 2017-а избухна хиперинфлацията, по данни на Луис Оливерос – професор по икономика в Централния университет в Каракас. Венецуелският боливар – националната валута на страната – пък бе заменен неофициално от щатския долар. Над 60% от всички транзакции се осъществяват в зелени пари. 

Въпреки прекъсването на хиперинфлацията, страната все още е с едно от най-високите инфлационни равнища в света. Макар че правителстваната статистика не е особено надеждна, паралелен инфлационен индекс, следен от опозиционните законодатели, също показва значително понижение на цените през 2021-а. Индексът на агенция "Блумбърг" (Cafe Con Leche Index), следящ цената на чаша кафе на седмична база, пък показва, че ценовите повишения са спрели, особено след като правителството обезцени боливара като оряза шест нули от него. 

Централната банка на Венецуела засили интервенциите на валутния пазар, поддържайки дигиталния боливар (както е известна новата парична единица) сравнително стабилен. От октомври 2021-а Каракс предлага двойно повече долари на пазара, инжектирайки по 100 млн. седмично и поддържайки изкуствено валутния курс под 5 боливара за един долар. 

Мнозина се питат дали кабинетът на президента Николас Мадуро ще има достатъчно кеш, за да продължи тази политика. Резервите на централната банка са паднали под 6 млрд. долара – най-малко от поне 30 години насам, без да се смятат наличностите в МВФ, до които правителството няма достъп.

Анализатори предполагат, че управляващите използват приходите от суров петрол и от други източници на твърда валута, за да интервенират на валутния пазар. Това рано или късно ще наложи важни корекции на обменния курс, които ще окажат влияние върху цените. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *