ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Войната в Украйна стигна чак до криптовалутите

Пари

Още в началото на войната в Украйна киберпространството беше залято с призиви за набиране на средства в помощ на бежанците, а също така и за онези, които са останали в страната, за да воюват срещу руските нашественици. Набирането на дарения се насочи и към света на криптовалутите. С течение на времето призивите като че ли станаха все по-редки, но изглежда, че в момента е точно обратното и тенденцията е на път коренно да смени посоката си.

Според изследване, което компанията за оценка на цифрови активи и управление на риска "Ти Ар Ем Лабс" (TRM Labs) е направила, проруски групи активно набират средства в криптосвета, за да подкрепят паравоенни формирования и операции, които са действащи в Украйна, съобщават от Си Ен Би Си.

В проучването се твърди, че до момента – от началото на войната до края на септември – тези групи са успели да наберат около 400 000 долара под формата на криптовалута. За да си комуникират, въпросните групи използват криптирана връзка в "Телеграм". По този начин те дават възможност на тези, които искат да изпращат средства за финансиране на паравоенни структури, действащи на територията на Украйна, да го направят чрез връзката в "Телеграм". Освен това така може да се финансира и обучението, и тренирането на военните близо да границите на страната.

Компания за оценка на цифрови активи и управление на риска (TRM Labs) е идентифицирала една от тези групи като ,,Таск форс русич“ (Task Force Rusich). Въпросната група вече е получила санкции от американското министерство на финансите и е описана като "неонацистка паравоенна структура, която участва в бойните действия в Украйна, паралелно с руската армия". Чрез "Телеграм" въпросната група набира криптовалута за закупуване на различен тип въоръжения.

Опасения, че Москва може да започне да набира средства за военните си действия, се появиха още когато Русия беше ударена от финансовите санкции на Запада, заради инвазията й в Украйна. Експерти смятат, че в света на крипровалутата няма достатъчно средства, които да подпомогнат тази цел.

Кремъл обаче е амбициран да разреши този проблем. Руското министерство на финансите има планове да позволи на всички икономически сектори да приемат биткойни и друга криптовалута за международните си операции, предаде ТАСС. Ако това се случи , Русия ще увеличи средствата си, както и ще заобиколи някои западни санкции. По думи на Иван Чебесков, който е директор на отдела за финансова политика в министерството, ,,ние ще разрешим международни плащания в криптовалута на всички бизнеси без ограничения“.

Чебесков отбелязва, че Централната банка подкрепя създаването на пълноценна инфраструктура за циркулация на цифрови валути. С други думи тя се стреми към по-широк набор от регулаторни действия, докато Финансовото министерство защитава позицията да се върви към регулация на цифровите активи на местно ниво.

Чебесков смята още, че Министерството цели две неща – да защитава гражданите и да контролира дали някоя не се ползва незаконно.

След като Владимир Путин обяви, че се притеснява страната му да не изпусне ползите от криптовалутния свят, се стигна до съгласие между Руската централна банка и Министерството на финансите. Въпросното съгласие се отнася за проектозакон, който създава регулаторна рамка за приемане на цифрови активи при плащанията.

От април 2023 г. Руската централна банка планира да започне на тества дигиталната рубла, а през 2024 г. трябва да стане и възможен обменът на цифрови рубли срещу чужда валута и отваряне на дигитални портфейли на неруски граждани.

Паравоенните групи в момента движат пари в малки количества и за тях тези проблеми са далеч във времето. Според Ари Редборд от "Ти Ар Ем Лабс" за целта тези групи използват борси за криптовалута, които обаче много често не спазват правилата за борба с прането на пари и други подобни регулации, през които се сдобиват с истински пари.

За да достигнат до руските групи от "Ти Ар Ем Лабс" са използвали комбинация от публично достъпни адреси и са правили кръстосани проверки през други сайтове и онлайн дейности. Въпреки това, компанията не се наема да гарантира, че те са пряко свързани с руското правителство или по един или друг начин са подкрепяни от Кремъл.

Европейският съюз обаче няма да остане безучастен, защото готви допълнителни регулации за криптовалутен обмен, извършван от руснаци, съобщават от ,,Койндеск“ (CoinDesk). От Брюксел възнамеряват да отменят досегашната възможност за инвестиране в размер до 10 000 евро, която беше въведена през април. За руските граждани това би означавало, че те повече няма да могат да държат нито стотинка в европейските криптопортфейли.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *