ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Григорова пак атакува втория пенсионен стълб

Ваня Григорова

Пенсионните фондове не трябва да са задължителни за осигурените лица. В момента човек, който сега започва да работи, задължително отива в универсален пенсионен фонд и след една година има право да промени осигуряването си, без значение дали в частен фонд или в НОИ. Хората са инертни и ако са на 20 г., не се интересуват от това, започват да се интересуват на 55, а тогава е късно. Това казва синдикалистката Ваня Григорова.

“С промените в Кодекса за социално осигуряване беше гарантирана брутната вноска, която човек прави в пенсионен фонд. Ако вие внасяте 50 лева, то и след 20 години ще ги имате. Проблемът е, че тогава днешните 50 лева няма да имат същата стойност. Ако се гарантира само брутната вноска и няма достатъчно доходност, която да доближи пенсията на НОИ, това е загуба за лицето”, посочва Григорова.

По думите ѝ единствената гаранция е, че според закона осигурените лица получават задължително пожизнена пенсия. “Това задължаваше пенсионните дружества – продължава тя – да осигуряват плащане до живот без допълнителни условия освен осигуровките, така, както е в НОИ. Има възможност за даване на разсрочена пенсия, това значи, че може да се получава на три месеца веднъж. Това са плащания, които по същество не са пенсии”. 

Според Григорова в голяма част от сайтовете на пенсионните фондове има калкулатори – в тях се залага пол, натрупана сума, осигурителен доход и очаквана доходност. “Чрез тях може да се получи ориентация за пенсията от частен фонд при заложените данни. След това да си вземат ПИК от НОИ и да видят каква би била пенсията им при 100% средства от НОИ, както и такава от института и от частен фонд”.

Ваня Григорова се води икономически съветник на КТ “Подкрепа” и от години критикува дейността на частните фондове, като твърди, че за хората е най-добре да се осигуряват задължително само в първия държавен пенсионен стълб, тоест само в НОИ. По думите ѝ спестяванията във втория стълб са стопени заради инфлацията.

Тя твърди също така, че пенсионните дружества налагат големи такси, като така ощетявали вложителите.

Становищата на Григорова могат не само да подтикнат гражданите да изтеглят средствата от личните си партиди в частните пенсионни фондове – в които имат ясна отчетност и контрол – и да ги излеят в общото държавно осигуряване, но и да разклатят доверието в цялата финансова система на страната.

Ето и част от писмо на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване:

“БАДДПО би желала да подчертае, че подкрепя както свободата на словото, така и смислените дебати за бъдещето на пенсионната ни система, но с проверени факти и аргументи. Пенсионната система на България е определяща за съдбата на милиони пенсионери и не може с лека ръка да се заблуждават хората. БАДДПО не може да приеме слагането на знак за равенство между свободата на словото и разпространението на откровени лъжи, клевети и манипулации!”

„Всеки, който го направи, трябва да е наясно, че ще се наложи да поеме своята отговорност”, завършва позицията на асоциацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *