ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Европейската прокуратура да “погне” всички строежи и ремонти в България

Години наред граждани и организации се оплакват от некачествените ремонти в София, които – освен трагедия за живеещите в столицата – са и неизчерпаем извор за шеги и подигравки. Това, разбира се, не се отнася само за София, но в случая точно тя е примера, защото Европейската прокуратура вече “рови” около легендарния ремонт на ул. “Граф Игнатиев”. Включително и около качеството на проверката, образувана от МРРБ покрай скандала.

Регионалният министър Иван Шишков обясни в телевизионно интервю във вторник (28 февруари), че проверката на европейските прокурори е започнала преди месец и половина. И че те са изискали документацията по проверката на министерството, свързана с изплащането на европейските средства на Столична община, въпреки че част от ремонт не е качествен. Като пример регионалният министър посочи

кръстовището с ул. “Иван Шишман”,

където има пропадания на различни места.

Европейската прокуратура ще установи начина, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства – как е извършен ремонтът и дали са спазени всички правила. Злополучните софийски ремонти стигнаха и до Брюксел, като този на улица “Граф Игнатиев” е най-фрапиращият случай. 

Той започна на 7 май 2018 г. и продължи до края на май 2019 г., като повече от година улицата бе блокирана от строителни заграждения и движението по нея бе преустановено. Това се случи, защото заради некачествената работа се наложи няколко пъти да бъдат правени

“ремонти на ремонтите”.

Още в самото начало на ремонтните дейности, граждани разпространиха снимки на бетонирани дървета по “Графа”. Дори в някакъв момент за провала на проекта бяха обвинени работниците.

Когато се разшумя сериозно заради гафовете, като изкупителна жертва падна заместник-кметската глава на Евгени Крусев. Той  беше обвинен в длъжностно престъпление – че е облагодетелствал фирмата изпълнител на ремонта “Джи Пи Груп” АД за сметка на Столична община, но Върховният касационен съд (ВКС) го оправда. Столична община

спря да търси отговорни, а ремонтите не станаха по-качествени.

В разгара на скандалите за некачествените ремонти през 2021 г. градските активисти от „Спаси София“ предложиха една добра идея – въвеждането на “Черен списък на фирми, които строят некачествено с общински и държавни средства”.

Целта на „Списъка на срама“ е

некоректните строители да бъдат ударени имиджово,

защото нито една  фирма няма да си позволи да строи некачествено, ако знае, че това ще ѝ струва няколко години забрана да участва в търгове с обществени средства. Вместо това обаче се случи нещо… много познато: столичани продължиха да бълват сигнали срещу безобразията, а Столична община продължи да отговаря формално и да гаси пожарите в зародиш чрез незначителни глоби след всеки медиен скандал.

Сигнали за некачествени ремонти валят още от 2010 г., но и до днес

особен резултат от будната гражданска съвест няма.

Тогава, след ремонтът на ул. “Костенски водопад”, която е основната връзка на живеещите в кв.”Борово” с центъра на София, платното пропада на два пъти.

После пропадна платното на   бул. “Черни връх” и бяха открити десетки проблеми при ремонта на  бул. “България”, за което изпълнителят “СК 13 Транстрой” беше глобен с 600 000 лева.

След основния ремонт на Южния парк също бяха открити прекалено много дефекти, но те се оказаха нищо в сравнение с ужаса в Западния парк. След драматичен ремонт за 11 млн. лв., посетителите се натъкнаха на много пукнатини, пропадания на павета,

липсващи бордюри, липсващо осветление

и куп други белези за некачествено строителство. Ремонтът на парка започна през 2018 г. и трябваше да приключи година по-късно, но в крайна сметка това се случи през 2021 година.

За повече от две петилетки, управляващите не успяха (или не пожелаха) да се справят с проблема, затова сега ще го разследва Европейската прокуратура. Също както законът „Магнитски“ – все някой отвън трябва да ни отвори очите и да ни посочи с пръст кого или накъде да гледаме. Чудно докога ли ще ни търпят?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *