ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Защо направо не се абонираме за Кьовеши?

Страната ни явно трябва да се абонира за Европейската прокуратура, защото след съобщението, че ще разследва ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“ и че в  България се водят 143 разследвания за злоупотреби с европейски средства, като щетите се оценяват на 492.6 милиона евро, сега вероятно трябва да се заеме и със Северната тангента. В същото време отговорните заради бездействието си политици отново са се подредили в листите, а някои и в по две.

Регионалният министър Иван Шишков обяви в четвъртък, 2 март, че Северната скоростна тангента, на която бяха открити редица нарушения на строителните норми при проверка по-рано през седмицата, е строена с европейски пари, така че вероятно изграждането й ще бъде проверено от Европейската прокуратура.

Оказа се, че  30% от асфалта там 

липсва една трета от заложения по проект асфалт,

който трябва да е 20 сантиметра, го няма в основния пласт.

Регионалният министър предполага, че там може да се открие и шлака, което означава, че е сложен друг материал, не този, който трябва. Строителството на 16.5-километровата Северна скоростна тангента е финансирана с 220 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и е пусната в експлоатация през 2016 година.

 „В последния един месец, в който правим проверки на магистралите и пътищата в страната, проверките се превърнаха в сериал „кражбата на магистрали“. Защото при всяка проверка излиза едно и също нещо – между 25 и 30% липса на асфалт.“, коментира министърът.

Тук не става въпрос само за еднократен пропуск, а за

повсеместна и трайно установена мърлявщина.

Защото, където и да бъде направена проверка, ще бъде установено все едни и същи неща – че липсва част от пътя, че материалите са некачествени, че теренът е започнал да се руши, че въпреки надлежно платените предварителни проучвания си имаме свлачище…

С други думи – колкото и нови да са нови, българските пътища винаги се нуждаят от допълнителен ремонт. За сметка на държавата, разбира се.

Строителната гаранция за Северната тангента е изтекла, на другите проблемни участъци също. Така че ще плащаме за пореден път едни и същи пътища. Това няма как да се избегне, защото според проверката тези магистрали не само са в изключително лошо състояние, но вече и буквално се разпадат.

Надеждата е, че вече всички данъкоплатци са наясно, че ножът е опрял до кокала и е крайно време да реагират. Необходим е

обществен натиск и силна нетърпимост

към подобни престъпления, за да започнат процеси срещу онези, които са си слагали подписите под подобни безобразия, както и тези, които стоят зад тях. Това не е само политически гаф, а криминално деяние, което трябва да бъде разследвано.

Регионалният министър настоява българската прокуратура да вземе отношение и за трасетата на магистралите „Марица“ и „Хемус“, където има участъци за основен ремонт.  По-страшното обаче е, че  само за установените до тук проблемни участъци в резултат на липсващи пластове при строителството ще са нужни около половин милиард лева за ремонт. Става въпрос за магистрали строени последните 7-8 години. Въпросът тук и е

колко години е гаранцията на тези пътища,

под която държавата е положила подписа си? Все пак това не са тостери или прахосмукачи, на които гаранционният срок изтича след година, после ги хвърляш и си купуваш нови.

Така че още преди изборите на 2 април е редно, дори направо задължително, хората отговорни за тези строежи, да обяснят на данъкоплатците къде са отишли спестените количества асфалт, а и други основни материали. Ако не изискваме да го направят, после няма защо да се оплакваме, че плащаме по няколко пъти за едно и също нещо.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *