ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Искрен Митев, “Продължаваме промяната”: Крайната цел на статуквото е да спечели местния вот!

Искрен Митев

ГЕРБ, ДПС и БСП тръгват заедно към местните избори, през теста на парламентарните. Цели „червени“ структури пожелаха да станат част от ПП. Хора като Божанков и Зарков показват, че е имало защо да си партнираме със социалистите.

Г-н Митев, известен сте като искрен фанатик на каузата на промяната. Ако перифразираме Карлайл, радикални реформи се замислят от експерти, осъществяват се от фанатици и се провалят от кариеристи. Как четете тази сентенция и наистина ли е все едно дали ще служиш на делото от парламента или извън него, както твърдят някои хора със запазени предни места в листите?

– Трите фигури от сентенцията са взаимно свързани, те могат да бъдат контрапункт една на друга, но и заедно да израстват. Кариеристите също са полезни в системата, защото те дават допълнителна ярост на фанатиците. Приемам всички части на този механизъм, защото те са обвързани. В един свой труд Макс Вебер казва, че идеалистите и кариеристите са неизбежно свързани като танцова двойка. Но трябва да се контролира балансът между отделните групи. Когато една партия се препълни с кариеристи, няма кой да прокарва напредничави идеи. Обществото трябва да е дорасло до този баланс.

Вижте цялото видео от интервюто с Искрен Митев:

Дорасна ли у нас обществото за промени, които да ни качат на магистралата на догонването?

– Смятам, че да. Но му липсва вярата, че промяната може да се осъществи. Новото сега е, че има ново мнозинство, което ще бъде печелившо. Днес входирахме листата на 26 МИР – София област, където ще участвам аз.

Скандалният 26 МИР.

– Стана скандален точно заради излизането от листата на един идеалист – Александър Дунчев.

Той е идеалист, но и с доста фанатични примеси.

– Благодарен съм, че имахме примера на Сашо Дунчев в нашата организация, той е мой приятел. Сега аз съм на мястото, което му беше предложено на него – втори след водача д-р Симидчиев от ДБ. Преди да поема тази позиция, аз се обадих на Сашо и му казах, че мога да заема неговото място само след съгласието му. Той го даде, отговори, че предпочита на неговото място да съм аз. Ценя високо това. Аз също съм човек с кауза и може би затова са ми предложили позицията на Александър Дунчев. Моята борба е битката с монополите и високите цени, два пъти в НС съм бил председател на комисията за борба с монополите. Това е моята лична кауза.

Да се върнем на въпроса. Еднакво полезен ли е един експерт вътре в парламента и извън него? Например Алекс Дунчев ще може ли да работи за промяната със същата ефективност извън НС?

– Когато човек е активен, няма значение къде е. Е, в НС има повече инструменти за влияние върху администрацията, но Сашо Дунчев е Сашо Дунчев много преди да стане народен представител. Сигурен съм, че ще продължи да помага. Както и нашата партия ще продължи да подкрепя борбите му, въпреки щетата от излизането му.

Щом става дума за дисиденти, каква е разликата в казусите на Дунчев и Христанов, който вече изгражда нов политически проект?

– Иван Христанов винаги е бил открит в намеренията си и в политическите си цели. Общото между Дунчев и Христанов е несъгласието им с реда, по който се взимат решенията в нашата организация. А разликата е в начина, по който те излязоха от нея – Христанов заяви, че няма да каже и дума срещу хората, с които е работил, докато Дунчев зае по-различна позиция. Мисля, че и двамата ще продължат да подкрепят общата ни кауза, пътищата ни ще се преплитат и на протести, и на площади.

Щом говорите за протести и площади, значи ли това, че допускате опонентите ви да сглобят кабинет и да вземат властта, а вие да се озовете на улицата?

– Не изключвам такъв вариант. В края на 48-ото НС видяхме първите стъпки на партиите на статуквото към обединяване.

Говорите за ГЕРБ, ДПС и БСП, преките наследници на БКП ли?

– Да кажем да. ГЕРБ, ДПС и БСП изключително много зависят от местните си структури, оттам и от местните избори. Предстоящите парламентарни избори им дават мотив да са заедно, за да си подсигурят впоследствие и местните избори, чрез контрол върху държавния апарат. Затова ще пробват да управляват държавата по време на местните избори.

Вие да спечелите изборите, а те да съставят правителството?

– Да. Ние ще спечелим изборите, освен ако не се случи някаква грандиозна манипулация.

Числото 121 не е ли илюзорно?

– Илюзорно е, но има вариант за правителство на малцинството. Предвиждам два варианта. Единият е статуквото да ни позволи да направим правителство, но да го свалят с ползи за тях.

Да ви хвърлят в огъна, за да се опърлите в нажежената изпълнително власт и да получите нова доза обвинения от различен характер?

– Точно така. Другото е директно да си направят кабинет, да си управляват по време на местните избори и да ги спечелят, което е и крайната им цел.

Ако описваната от вас координация наистина е скрепена с твърда договорка, това означава, че те могат да управляват и през следващите 4 години, да направят пълен мандат, с ресурса, с който разполагат.

– Съвсем спокойно могат да го направят.

Къде отива тогава каузата на промяната?

– Точно това пропускат те в цялата математика – че има едни хора, които имат мнозинство в България, които набират скорост и ще бъдат първа политическа сила. Ако видим техният сценарий да се изпълнява, ролята на всеки от нас е да попречим това да се случи. Най-страшният сценарий за България е тяхното управление. Старата система се стреми или да наплаши хората , или да им каже, че всички са еднакви. И в двата случая целта е да бъде върнат Бойко Борисов. А кой контролира монополите в България? КЗК, която се ръководи от майката на депутат от ГЕРБ. Кой трябва да извърши контрол върху цената на яйцата, млечните продукти и всичко останало? КЗК.

Как оценявате санкцията на КЗК срещу „Лукойл-България“ от близо 68 млн. лв за злоупотреба с господстващо положение? Според юристи глобата ще влезе в съда и ще падне. Това само демонстрация на активност в борбата с монополите ли е?

– Това е част от маркетинговата кампания на ГЕРБ за изборите. Показателно е, че за предизборна пропаганда се използва независим регулатор. Другият такъв ПР-орган на ГЕРБ го видяхме, когато прокурори влязоха в НЕКСО и казаха на служителите друг път да знаят на кого да дават пари.

В този смисъл, изключително симпатично е намерението на ПП-ДБ да прави позитивна кампания, но за изпускане ли е ракетата-носител „Магнитски“, която олицетворява корупционния модел на статуквото в България, практикуван главно от хора на трите вече обединяващи се партии от „хартиената коалиция“?

– Списъкът „Магнитски“ е много голяма тема, но тя е трудно обяснима за българските граждани.

Може и съвсем простичко – лицата, поставени в списъците са дамгосани с „черни печати“ по всички стандарти на съвременната цивилизация.

– Стремежът на статуквото е да заглуши всяка връзка между българските граждани и международните ни партньори. И информационният канал между тях да бъде запълнен с всевъзможни други неща. Следващото стъпало след списъка „Магнитски“ е да те вкарат в списък с терористи. Кое е по-страшно за една държава на международно ниво от това бивш финансов министър директно да бъде обвинен в корупция и да попадне сред хора, които не могат да бъдат обслужени от нито една нормална банка в света!

Точно затова вашите опоненти ловко подменят темата, когато се спомене листът „Магнитски“. А вие изначално обяснявахте на вашите последователи, че беднотията у нас произлиза от корупцията и кражбите на обществен ресурс и това косвено влиза в темата за инфлацията. Ще напомняте ли тази теза в кампанията сега?

– „Магнитски“ е потвърждение на нашата теория, че България е богата, но безобразно крадена държава. През корупцията по високите етажи. Пари има достатъчно, но те се насочват към частни интереси в определени политически партии. Списъкът „Магнитски“ ще расте, каза ми го във Виена човекът, който пряко се занимава с темата. Но нашата цел не е да правим „лов на вещици“. И сред трите партии има хора, които са влезли в политическия живот с желание за борба с нередностите и кражбите. Очакват те да установят натиск върху своите покварени ръководители. В БСП цели структури пожелаха да станат част от ПП. Виждате, че Явор Божанков стана водач на листа от ПП-ДБ. Хора като него и Крум Зарков показват, че е имало защо да играем заедно с БСП. Вярвам, че и в периферията на ГЕРБ има независими хора.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *